Průmysl a obchod

Heluz loni hospodařil se ztrátou 17,7 miliónu korun

Společnosti patřící pod hlavičku Heluz vykázaly v loňském roce celkovou ztrátu 17,7 mil. Kč po zisku 64,4 mil. Kč v roce 2009. Letošní rok by však podle předběžných odhadů měl pro Heluz opět skončit ziskem několika desítek miliónů korun. ČTK to řekl obchodní ředitel Heluzu Jan Krampl.
Seskupení Heluz zahrnuje Heluz cihlářský průmysl, Cihelnu Dolní Bukovsko, Jistrop – Jihočeské stropy a Heluz, s. r. o. Hospodářský výsledek loňského roku podle Krampla ovlivnila ztráta společnosti Heluz cihlářský průmysl, která v roce 2010 činila 42 miliónů korun.
Společnost působí hlavně na českém trhu, kde patří mezi přední dodavatele cihel a dalších stavebních výrobků, jako jsou například stropní komponenty nebo komínové soustavy. Zhruba pětina produkce míří na export, cílovými destinacemi jsou především Slovensko, Polsko a Rakousko.
Heluz v posledních letech eviduje největší poptávku po cihlách pro stavbu nízkoenergetických pasivních domů. Letos v červenci společnost uvedla na trh mimo jiné tři nové komínové systémy.
Společnost Heluz cihlářský průmysl vznikla v roce 1992. Vlastní osm výrobních provozů ve třech lokalitách. V Dolním Bukovsku, kde sídlí také centrála společnosti, je cihlářská výroba, výroba stropních konstrukcí, výroba roletových překladů a výroba cihelných komínů. V Hevlíně u Znojma jsou dva výrobní závody na kompletní cihlářský sortiment a v Libochovicích nedaleko Prahy je cihelna a panelárna. Zaměstnává 310 lidí.
zpráva ČTK