Průmysl a obchod

Heluz udržel obrat a investuje do rozvoje

Obrat společnosti HELUZ cihlářský průmysl za rok 2012 byl 1,478 miliadry Kč, tedy přibližně stejný jako v roce 2011. Vyplývá to z meziročních ekonomických výsledků. Ačkoli se objem produkce společnosti podařilo zachovat, došlo k mírnému snížení zisku. Vzhledem k celkové stagnaci stavebnictví považuje obchodní ředitel Ing. Jan Krampl výsledky za velmi dobré. V letošním roce lze však očekávat pokles produkce.
I přes dlouhodobě se projevující ekonomickou krizi však HELUZ investuje do svého rozvoje desítky miliónů. V roce 2012 to bylo 21,5 miliónu. Letos jsou investice naplánovány především do zařízení pro vlastní výrobu předpěněného polystyrenu, linky na plněné cihly v Hevlíně a do nové balicí linky, která bude na plnicí linku navazovat. Zároveň firma dokončuje jedinečný projekt – experimentální pasivní cihlový dům, který staví na českobudějovickém výstavišti. Jeho cílem je testování možností tepelnětechnických vlastností cihelných materiálů v kombinaci s používanými technologiemi pro domy s nízkou energetickou náročností v praxi.
„Investice do technologických inovací se dlouhodobě vyplácí, proto také stále pracujeme na vývoji a přicházíme s novými produkty. Lidé se konečně začínají zajímat nejen o cenu, ale především o kvalitu. Např. prodej cihelných bloků s integrovanou polystyrenovou izolací se oproti loňsku zvýšil o 70 procent,“ komentuje Krampl.

tisková zpráva