Průmysl a obchod

Heluz zdvojnásobil export, sanoval tím pokles tržeb v tuzemsku

Nepříznivému vývoji ve stavebnictví v roce 2013 největší český výrobce cihlářských výrobků Heluz čelil zvýšením exportu. Na obratu 1,264 miliardy korun se podílel zhruba 30 procenty. Zatímco obrat podle předběžných výsledků meziročně klesl řádově o desítky miliónů, vývoz se téměř zdvojnásobil, řekl ČTK obchodní ředitel společnosti Jan Krampl.
 

V ČR se loni snížil počet zahájených bytů o 7 procent, dokončených bylo o 14 procent méně. Předběžné výsledky roku jsou pro celou republiku a většinu krajů podle statistiků nejhorší za posledních deset let.
„Navýšení exportu bylo vynucené poklesem poptávky na domácím trhu. Bylo méně stavebních povolení, to znamená stavebnictví jako celku se nedařilo. Nebyly zakázky, na kterých by se mohly podílet stavební firmy, na které by se dalo umisťovat naše zboží, a tak jsme se snažili dále posílit export,“ uvedl Krampl. Zatímco v roce 2012 se vývoz na obratu podílel zhruba 17 procenty, loni vzrostl na 30 procent. Společnost přitom plánovala zhruba dvouprocentní nárůst. Své zboží Heluz vyváží především na Slovensko, do Rakouska a Polska, přičemž podíl Slovenska na exportu tvoří 20 procent.
Další růst exportu je omezený, protože vyvážet zboží do vzdálenějších zemí není rentabilní, náklady na dopravu převažují cenu materiálu, zboží pak nemůže obstát v konkurenci. Vyplatí se vyvážet zboží s přidanou hodnotou, například komíny Heluz Izostat Duo, které mají špičkové vlastnosti a získaly ocenění Výrobek roku 2013. Krampl letos očekává ve stavebnictví stagnaci.
Tento rok chce také společnost investovat do modernizace, a to zhruba 40 miliónů korun. Pokračovat bude rozšiřování automatické plnicí linky na sortiment cihel Heluz Family dva v jednom, o které je velký zájem, a v Dolním Bukovsku půjde do renovace strojního zařízení zhruba 10 miliónů korun. Ve vývoji se společnost zaměřuje na konstrukční detaily ve stavbě, vyvinula třeba zakládací maltu, která má pětinásobně lepší tepelněizolační vlastnosti.
Firma HELUZ cihlářský průmysl, v. o. s., vznikla v roce 1992. Vlastní celkem osm výrobních provozů ve třech lokalitách. V Dolním Bukovsku, kde sídlí také centrála společnosti, je cihlářská výroba, výroba stropních konstrukcí, výroba roletových překladů a výroba cihelných komínů. V Hevlíně u Znojma jsou dva výrobní závody na kompletní cihlářský sortiment a v Libochovicích nedaleko Prahy je cihelna a panelárna. K nynějším výrobním závodům přibyla na konci roku 2011 cihelna v Kryrech na Lounsku, která prozatím slouží jako distribuční sklad.
zpráva ČTK