Průmysl a obchod

Hnutí Děti Země napadlo stavební povolení na část úseků dálnice D1

Ekologové z hnutí Děti Země napadli stavební povolení na část modernizovaných úseků dálnice D1. Vadí jim, že opravy a rozšíření vozovky dálnice neprošly procesem posuzováním dopadu stavby na životní prostředí. Proti stavebnímu povolení na modernizaci dálnice mezi Měřínem a Velkým Meziříčím podali rozklad. Podobně chtějí postupovat i v případě dalšího úseku mezi Hvězdonicemi a Ostředkem. ČTK to řekl předseda sdružení Miroslav Patrik.
Kromě neuskutečněného hodnocení ekologických dopadů stavby vadí ekologům rovněž skutečnost, že součástí přípravy modernizace nejstarší tuzemské dálniční tepny nebylo územní řízení. To stavební zákon v případě přístavby vyžaduje a plánované rozšíření povrchu vozovky je takovou přístavbou, dodal Patrik.
Oba argumenty ale Ministerstvo dopravy ČR odmítlo. Otázku nutnosti projednání ekologických dopadů modernizace dálnice řešilo ministerstvo podle mluvčího Tomáše Neřolda s Ministerstvem životního prostředí ČR. To se podle něj mělo vyjádřit tak, že posouzení hodnocení vlivu stavby na životní prostředí potřeba není. „Z pohledu Ministerstva dopravy je stěžejní to, že se stavba odehrává ve stávajícím půdorysu, nijak se nerozšiřuje těleso dálnice, ani se nepřidává další pruh dálnice. Pouze se ve stávajícím tělese dálnice přidává 75 centimetrů vozovky,“ řekl ČTK mluvčí.
Podobné je to podle ministerstva i s otázkou nutnosti územního řízení, kterou úřad rovněž předběžně řešil s příslušnými stavebními úřady. I zde podle Neřolda platí, že se stavba odehrává výhradně v rámci současného tělesa dálnice a k většímu záboru půdy nedochází.

zpráva ČTK