Průmysl a obchod

Hochtief navýší kapitál, chce tak zabránit svému převzetí

Největší německá stavební společnost Hochtief navýší svůj kapitál zhruba o 10 procent. Snaží se tak odrazit nabídku na převzetí španělským konkurentem ACS. Více než devítiprocentní podíl v německé firmě získá díky navýšení kapitálu katarská státní investiční společnost Qatar Holding. Informovala o tom agentura Reuters.
Hochtief vydá celkem 6,9 miliónu akcií, které prodá za 57,114 eura za kus. Celkově tak získá téměř 400 miliónů eur (zhruba 10 miliard Kč). Na navýšení kapitálu se nebudou podílet současní akcionáři podniku. Společnost ACS nyní v Hochtiefu vlastní téměř 30 procent akcií. Minulý týden oficiálně předložila nepřátelskou nabídku na převzetí podniku za 3,8 miliardy eur. ACS nabízí osm svých akcií za pět akcií Hochtiefu.
Hochtief má zhruba 70 000 zaměstnanců a vlastní podíly v několika letištích. V Česku firma působí prostřednictvím divize Hochtief CZ. ACS sídlí v Madridu a tradičně se zapojuje do velkých veřejných stavebních projektů. V posledních letech ale také rozšířila své aktivity o další obory a koupila podíly v energetice Iberdrola a dálničním mýtném operátoru Abertis.
zpráva ČTK