Průmysl a obchod

Hochtief se ve čtvrtletí nečekaně propadl do ztráty

Německá stavební společnost Hochtief se ve druhém čtvrtletí nečekaně propadla do ztráty. Důvodem bylo navýšení rezerv na případné ztráty v souvislosti s projektem v Hamburku. Čistá ztráta činila 15 miliónů eur (375,8 miliónu Kč) ve srovnání se ziskem 13,8 miliónu eur ve stejném období loni. Firma, která působí i v České republice, to uvedla v prohlášení.
Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru čistý zisk 73,1 miliónu eur. Za prvních šest měsíců roku firma vykázala ztrátu 34,1 miliónu eur. Navzdory ztrátám od počátku roku Hochtief zopakoval, že za celý rok očekává konsolidovaný čistý zisk pod 180 milióny eur. Hospodaření má podpořit prodej majetku, který vyrovná případné další náklady související s hamburským projektem Elbphilharmonie. Nové objednávky mají být letos na zhruba stejné úrovni jako loni, předtím firma čekala jejich pokles. Projekt bydlení a koncertních sálů v hamburském přístavu se ukázal být pro Hochtief nákladný. Může za to spor s městem kvůli zpoždění výstavby. Hamburk podal na Hochtief žalobu a požaduje odškodné za zpoždění.
Hochtief kontroluje španělská firma ACS. Ta minulý týden oznámila, že se v první polovině roku vrátila do zisku a čeká zisk i za celý rok.

zpráva ČTK