Průmysl a obchod

Hodonín má nový územní plán, klade důraz na vyvážený rozvoj města

Město Hodonín má nový územní plán, který nahrazuje poslední platný z roku 1997. Pro případné investory je mnohem propracovanější a konkrétnější než předchozí. Za jednu z hlavních věcí považuje vedoucí odboru rozvoje města Jaroslav Malát tu, že lokalita za nemocnicí bude patřit původnímu účelu, tedy bydlení.
K přípravě nového územního plánu město přistoupilo před třemi lety. „Ten z roku 1997 obsahoval řadu změn a stával se nepřehledný. Udělali jsme jej tak, aby byl vyvážený, a zajistili jsme městu udržitelný rozvoj. Sice se většina obcí snaží orientovat na cestovní ruch, ale udržujeme i plochy pro rozvoj průmyslu a výroby,“ řekl Malát. „Také jsme do něj mohli zanést území, která podléhají ochraně přírody a která před 15 lety neexistovala,“ doplnil. Plánovači se také snažili zamezit budoucím sousedským střetům, ať už v lokalitách pro bydlení či v lokalitách, kde bydlení navazuje na komerční plochy.
Takzvané brownfieldy se město rozhodlo ponechat i nadále pro hospodářské využití, přestože některé průmyslové areály jsou opuštěné. Nyní už nemá územní plán omezenou platnost, ale každé čtyři roky musí projít revizí.
Nový územní plán ve čtyřech lokalitách posílil funkci bydlení, v jiných naopak výrobní a komerční, byly určeny i plochy pro sport a rekreaci. „Územní plánování však značně omezuje záplavové území Moravy, území určené pro těžbu, pásma ochrany inženýrských sítí či pásma ochrany přírody,“ podotkl Malát.
Hlavní změny v územním plánu:
– lokality s posílenou funkcí bydlení – za nemocnicí, bývalá velká kasárna, Výhon, Pánov;
– lokality pro komerční využití – plocha za starým Kauflandem, areál bývalé integrované střední školy;
– lokality pro výrobu – Nesyt, Brněnská, Pánov;
– lokality pro rekreaci a sport – cvičiště Rohatec, cvičiště Pánov, bývalá vojenská střelnice, bývalá těžební jáma za černým mostem.
 

zpráva ČTK