Průmysl a obchod

Holcim v 1. čtvrtletí zvýšil provozní zisk o více než 9 procent

Švýcarské cementárně Holcim vzrostl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 9,3 procenta na 295 miliónů švýcarských franků (6,6 miliardy Kč). Výsledek podpořilo snižování nákladů a také vyšší objem prodeje. Holcim se nyní připravuje na fúzi se svým francouzským konkurentem Lafarge.
Holcim před třemi měsíci oznámil, že se spojí se svým konkurentem Lafarge. Spojením vznikne největší producent cementu na světě s ročními tržbami 44 miliard dolarů (872,4 miliardy Kč). Firma plánuje prodat majetek za pět miliard eur (137,2 miliardy Kč), aby přesvědčila antimonopolní úřady ke schválení spojení. Holcim uvedl, že o majetek je velký zájem od dalších firem z odvětví i od investičních společností.
Tržby Holcimu ale v prvním čtvrtletí o 5,4 procenta klesly a dosáhly 4,09 miliardy CHF. Pokles způsobil vývoj směnných kurzů, objem prodeje naopak vzrostl. Bez zahrnutí vlivu směnných kurzů tržby o 7,8 procenta vzrostly.
Čistý zisk se v 1. čtvrtletí snížil o 57,5 procenta na 80 miliónů CHF. Důvodem byla absence mimořádného zisku. Loni totiž hospodaření Holcimu v 1. čtvrtletí podpořil zisk z prodeje podílu ve společnosti Cement Australia.
Holcim potvrdil výhled na celý rok, podle kterého firma očekává růst objemu prodeje cementu ve všech regionech a růst provozního zisku. Holcim nyní provádí úsporný program, jehož cílem je podle agentury Reuters snížit náklady a expandovat na rychle rostoucích rozvíjejících se trzích. Program má do konce letošního roku zvýšit provozní zisk firmy o 1,5 miliardy CHF.

zpráva ČTK