Průmysl a obchod

Hospodářské výsledky CEMEXU za třetí čtvrtletí 2011

Společnost CEMEX, S.A.B. de C.V. (NYSE: CX), přední světový výrobce a dodavatel betonových směsí, cementu, kameniva, přísad a dalších stavebních materiálů, oznámila, že její konsolidované čisté tržby vzrostly ve 3. čtvrtletí roku 2011 oproti srovnatelnému období roku 2010 o 5 % na přibližně 3,9 mld. USD. Provozní EBITDA ve 3. čtvrtletí roku 2011 vzrostl ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 1 % na 658 mil. USD.
Nejdůležitější finanční a provozní výsledky společnosti CEMEX za třetí čtvrtletí roku 2011:
• Nárůst konsolidovaných čistých tržeb byl dán vyššími tržbami provozoven zejména v regionu Severní Evropa, Jižní/Střední Amerika a Karibik a ve Spojených státech.
• Hlavním hybatelem poptávky na většině trhů byl sektor infrastruktury a bytové výstavby.
• Volný tok hotovosti po odečtení kapitálových výdajů na údržbu dosáhl v tomto čtvrtletí 263 mil. USD oproti 250 mil. USD ve stejném období roku 2010.
• Provozní zisk ve třetím čtvrtletí 2011 vzrostl oproti srovnatelnému období roku 2010 o 7 % na 305 mil. USD.
 
Konsolidované výsledky společnosti
Během třetího čtvrtletí roku 2011 byla čistá ztráta dána zejména značnými negativními změnami na měnových a kapitálových trzích. Z meziročního rozdílu čisté ztráty 732 mil. USD je asi 70 % nehotovostních. Navíc asi 85 % tohoto rozdílu vysvětlují následující dva řádky ve výsledovce:
• Devizová ztráta, která během čtvrtletí dosáhla 217 mil. USD, byla způsobena zejména znehodnocením eura a mexického pesa vůči americkému dolaru. Většina z těchto ztrát je nehotovostní a týká se primárně vnitrofiremních operací.
• Finanční ztráta ve výši 339 mil. USD za čtvrtletí je způsobena primárně operacemi s finančními deriváty na akcie společnosti CEMEX a polovina z ní je opět nehotovostní.
 
tisková zpráva