Průmysl a obchod

Hospodářské výsledky PSJ v roce 2011

Rok 2011 přinesl PSJ na jedné straně dokončení řady prestižních zakázek a z pohledu objemových ukazatelů nejlepší výsledky v historii společnosti, na straně druhé se ani PSJ nevyhnul obecný útlum realitního trhu a problémy na některých zakázkách. Mateřská společnost PSJ zaznamenala obrat ve výši 6,56 miliardy Kč a její hospodářský výsledek před zdaněním vykázal zisk ve výši 192 miliónů Kč.
Celkové výnosy konsolidované Skupiny PSJ za rok 2011 dosáhly na 7,54 miliardy Kč s pozitivním hospodářským výsledkem před zdaněním, který činí 157 miliónů Kč. Konsolidovaná skupina PSJ v současnosti zaměstnává 877 vlastních zaměstnanců, přičemž akciová společnost PSJ eviduje 451 pracovníků.
„Těší mne, že naše ekonomické výsledky za rok 2011 potvrdily další růst PSJ. Dosažená čísla hospodaření jsou o to cennější, přihlédneme-li k celkové ekonomické situaci nejen v Česku, ale i v celé Evropě. Navíc naše očekávání zcela nenaplnily některé náročné tuzemské zakázky, u nichž jsme si slibovali hladší průběh a lepší dopad do ekonomiky firmy,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva PSJ, a. s., František Vaculík.
Lídr PSJ však zároveň varuje před přílišným optimismem: „Myslím si, že české stavebnictví má to těžší pořád před sebou. Velkému propadu čelí zejména státní investice do infrastruktury, u kterých navíc panuje nejistota, v jakém objemu budeme moci čerpat evropské dotace po roce 2013. Další otázkou zůstává, do jaké míry jsou připraveny infrastrukturální projekty, abychom tyto peníze vůbec vyčerpali. Také privátní investice budou uskutečňovány jen velmi opatrně. Rozhodně ubude větších projektů. Aktuální potenciál stavebnictví by mohl spočívat v bytové výstavbě, přesněji řečeno v návratu k nájemnímu bydlení. Uvažované obchodní či administrativní záměry možná budou muset přehodnotit svůj rozsah či lokalitu. Šanci vidím v regionech, kde vnímám absenci či nedostatek kancelářských prostor áčkové kategorie.“
Dlouhodobou strategií PSJ je důraz na zahraniční trhy, což potvrdil i uplynulý rok. Z pohledu exportu byl ve znamení dvou velkých a výrazných zakázek – dokončeného obchodně zábavního centra M5 Mall v Rjazani a probíhající výstavby závodu na výrobu OSB desek pro firmu Kalevala nedaleko Petrozavodsku. „V dalších letech nelze s určitostí očekávat zopakování podobně objemově velkých projektů, já však věřím, že je budeme schopní kompenzovat větším množstvím „menších“ zakázek,“ doplnil generální ředitel František Vaculík.
tisková zpráva