Průmysl a obchod

Hradec Králové otevřel novou městskou knihovnu za 200 miliónů

V bývalé továrně Vertex v centru Hradce Králové začala fungovat nová ústřední budova městské knihovny. Přestavba objektu stála zhruba 200 mil. Kč, z toho více než 130 mil. město získalo z evropských fondů.
„Knihovna má 5600 metrů čtverečních plochy, což je zhruba pětkrát více, než dosud bylo k dispozici. V objektu našlo místo oddělení knih pro dospělé, děti či audiovizuální knihovna a mnoho dalšího,“ řekl ČTK primátorův náměstek Jindřich Vedlich (TOP 09). V budově zrekonstruované podle projektu Davida Vávry funguje také kavárna a víceúčelový sál s galerií. Na střeše bývalé továrny, kterou město koupilo v roce 2003, je vyhlídková terasa, kterou budou lidé v létě využívat ke čtení knih.
V souvislosti se stěhováním do nového objektu zrušila knihovna jednu ze svých poboček, která byla blízko nové budovy. Opustila také některé budovy v centru města, kde do loňského roku sídlila například hlavní půjčovna, hudební knihovna či dětské oddělení. Celkem bylo nutné přestěhovat zhruba 340 000 svazků knih.
Královéhradecká knihovna má 16 188 čtenářů a knihovníci věří tomu, že nová budova přiláká další čtenáře, protože nová budova je umístěna nedaleko hlavní nákupní zóny, nedaleko autobusového terminálu a hlavního vlakového nádraží.
V Hradci Králové vznikla moderní stavba pro knihovnu už v roce 2008, kdy v objektu ve tvaru písmene X začala fungovat Studijní a vědecká knihovna. Stavba za více než 400 milionů korun nabízí kromě knihovnických služeb konferenční sál s kapacitou 100 míst, literární kavárnu a galerijní prostory.
zpráva ČTK
Hradec Králové otevřel novou městskou knihovnu