Průmysl a obchod

I malý podnik potřebuje chránit!

Obchodníci, řemeslníci, restauratéři a další drobní podnikatelé investovali do svých firem často nejen velké množství peněz, ale i času, energie a nervů. Pokud je to i váš případ, jistě si dovedete představit, jak byste se cítili, pokud by vaše živnost utrpěla škodu, ať už v důsledku cizího zavinění nebo živelní události.
Karel Bláha, vrchní ředitel Úseku produktového managementu podnikatelského pojištění České pojišťovnyPřestože se může při pohledu do policejních statistik zdát, že vývoj kriminality má klesající tendenci, čísla jsou stále vysoká. V loňském roce Policie ČR registrovala téměř 3625 vloupání do obchodů, 2640 do restaurací a hostinců. Z celkového počtu téměř 130 tisíc prostých krádeží tvořily celou třetinu krádeže věcí z aut. Stejně tak ani před hrozbou povodní, ničivých dešťů, krupobití a dalších živelních katastrof nejste nikdy stoprocentně v bezpečí.
Těmto rizikům nelze stoprocentně zabránit, ale s vhodným pojištěním můžete eliminovat vzniklé škody. Pojišťovny proto nabízejí podnikatelům pojištění majetku a právní odpovědnosti. Pojištění přizpůsobí individuálním potřebám podniku a danému oboru. Pojištění doslova na míru představuje produkt JISTOTA od České pojišťovny.
Podrobnosti ke komplexnímu pojištění podnikatelů představuje Karel Bláha, vrchní ředitel Úseku produktového managementu podnikatelského pojištění České pojišťovny:
 
Komu je pojištění JISTOTA určeno?
Všem malým a středním podnikatelům, jako jsou hoteliéři, restauratéři, obchodníci, řemeslníci, jejichž roční příjmy se pohybují v miliónech korun a kteří chtějí v rámci jedné smlouvy získat komplexní ochranu majetku a odpovědnosti, a šetřit tak svůj čas.  
Na co konkrétně se vztahuje pojištění majetku?
Pojištění majetku chrání nemovitost, movitý majetek i podnik v případě přerušení provozu. To znamená, že vám pojišťovna zaplatí škodu v případě odcizení tržby, zásob, vybavení, poškození provozovny, dveří, výloh, reklam nebo markýz.
 
Podnikatelé ale velmi často volí také pojištění přerušení provozu. V čem spočívá?
Právě pojištění přerušení provozu je důležitým doplňkem majetkového pojištění. Podnikatelé díky němu získají finanční odškodnění při nutném uzavření provozovny. Náhrada finančních ztrát přichází v úvahu zejména při stále častějším řádění přírodních živlů, ale také v případě krádeží nebo loupeží. Česká pojišťovna uhradí pojištěnému podnikateli zisk, o který přijde po dobu obnovy přerušeného provozu. Samozřejmostí je úhrada nákladů, které vznikají i v době, kdy je podnik mimo provoz – nájemné, odpisy, mzdy…
 
Jakou výhodu přináší malému podniku o pár zaměstnancích pojištění odpovědnosti?
Škodu někomu třetímu může způsobit i podnik s jedním zaměstnancem. Představte si, že máte restauraci v domě, kde je v horním patře též obchod s luxusními látkami, v důsledku závady na zařízení restaurace dojde k požáru, kdy je poškozena nejen budova, ale též zboží a zařízení sousedního obchodu. Škoda se tak doslova během chvíle může vyšplhat ke statisícům i miliónům. Z dlouholetých zkušeností víme, že stát se může opravdu cokoli. Zřítí se reklamní poutač na obchodě nebo restauraci a dojde ke zranění chodce, někomu způsobí zranění váš zaměstnanec během pracovní doby nebo budete opravovat dům a na kolemjdoucího spadne část lešení… V těchto a řadě dalších případů pak za vás s poškozeným jedná pojišťovna a odškodní jeho oprávněné nároky.
 
V čem tedy s pojištěním JISTOTA vycházíte malým a středním podnikatelům vstříc především?
Jistota se přizpůsobuje individuálním požadavkům klienta – to je výhoda, kterou naši zákazníci oceňují především. V praxi to tedy znamená, že pojištění Jistota kombinuje druhy pojištění určené přesně pro konkrétní typ podnikání. Pro obchodníky je důležitá tržba, provozovna, zásoby, inventář nebo výloha. Naproti tomu řemeslníkům se vyplatí pojištění v případě krádeže věcí z aut a odpovědnost. Jistota je produkt jednoduchý, pro klienty srozumitelný a především komplexní.
komerční prezentace