Průmysl a obchod

Insolvencí Imosu Brno se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci

Údajnou insolvencí brněnské stavební firmy IMOS Brno se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci. K soudu vyšší instance se odvolaly společnosti SIZENET a Mart, jejichž původní insolvenční návrhy proti Imosu v březnu zamítl Krajský soud v Brně. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku.
„Navrhovatel neosvědčil své tvrzené pohledávky. Bylo prokázáno, že IMOS Brno, a.s. není v úpadku, a proto byl insolvenční návrh zamítnut,“ uvádí Imos k případu na svém webu.
SIZENET a Mart, s. r. o., ve svých odvoláních žádají, aby Vrchní soud v Olomouci březnové usnesení Krajského soudu v Brně zrušil. Firma Mart argumentuje tím, že Imos jí sice uhradil dluh 2,5 miliónu korun, stalo se to ale až v den, kdy sama podala insolvenční návrh. Firma proto nesouhlasí se závěry Krajského soudu v Brně, že údajně nebyla k podání insolvenčního návrhu „aktivně legitimována“.
Insolvenční řízení s Imosem začalo loni v prosinci zejména kvůli sporům se společností Sizenet. Imos popíral existenci jakýchkoli závazků vůči Sizenetu, které firma vyčíslila na 5,4 milionu korun. Sizenet byla subdodavatelem stavebních prací při stavbě CT Parku Brno Černovická terasa. Zajišťuje výkopové práce a odvoz suti a nárokuje údajně nezaplacené pohledávky z první poloviny loňského roku.
Imos zajišťuje velký objem veřejných i komerčních zakázek. Předloni firma utržila téměř 5,5 miliardy korun a vykázala zisk 202 milióny Kč, což je ovšem o 56 procent méně než o rok dřív.
zpráva ČTK