Průmysl a obchod

Insolvenční řízení s ECM je prý snahou urychlit restrukturalizaci

Insolvenční návrh na developerskou společnost ECM Real Estates Investments je snahou o urychlení restrukturalizace firmy, uvedl developer na svém webu. Městský soud v Praze vyhlásil s firmou insolvenční řízení ve čtvrtek 4. listopadu na základě návrhu Burzovní společnosti pro kapitálový trh. ECM se chce s věřiteli dohodnout.
Insolvenční návrh podala Burzovní společnost pro kapitálový trh kvůli 234 000 korun z nezaplacených úroků z dluhopisů. Developer v říjnu rozhodl o odložení splátek úroku z korunových i zahraničních dluhopisů. Krok odůvodnil pokračujícím jednáním o restrukturalizačním plánu firmy. ECM REI je tedy podle navrhovatele s úhradou úroků z dluhopisů v prodlení.
„Vzhledem k tomu, že zejména mezi držiteli korunových dluhopisů se jedná o velmi pestré spektrum věřitelů, je přirozené, že ne se všemi věřiteli bylo možno dosáhnout konsensuálního řešení ve stadiu vyjednávání, v jakých se nyní společnost a držitelé dluhopisů nachází,“ uvedli v prohlášení vrcholoví manažeři ECM REI Milan Janků a Antonín Jakubše.
Valné hromady držitelů dluhopisů ECM REI v cizích měnách ve čtvrtek v Londýně podpořily návrh, který má být východiskem pro konečnou verzi restrukturalizačního plánu firmy, a odsouhlasily restrukturalizaci závazků. Podobný program čekal také valnou hromadu držitelů korunových dluhopisů, která se uskutečnola v sobotu v Praze.
ECM REI se potýká s vysokým zadlužením. V polovině letošního roku měla bankovní úvěry ve výši 105,1 miliónu eur, tedy asi za 2,6 miliardy korun. Ve stejné době měla společnost vydané korunové dluhopisy za 31,5 miliónu eur (asi 772 miliónů korun). V cizích měnách měla ECM REI dluhopisy za 81,1 miliónu eur (zhruba 2 miliardy korun).
ECM REI je v Česku známá hlavně výstavbou výškových budov v Praze na Pankráci.
zpráva ČTK