Průmysl a obchod

Insolvenční řízení s OHL ŽS má pokračovat

Vrchní soud v Olomouci změnil usnesení Krajského soudu v Brně z konce loňského roku, který původně zamítl insolvenční návrh společnosti Zlaté Jablko, a tak insolvenční řízení s pětkou českého stavebního trhu OHL ŽS bude pokračovat. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku.
Krajský soud v Brně návrh společnosti Zlaté jablko původně zamítl s tím, že je neurčitý, protože neobsahoval konkrétní údaje o dalších věřitelích. S tím Vrchní soud v Olomouci nesouhlasí. Firma podle soudu označila další věřitele ve svém návrhu výslovně, uvedla také, že pohledávky jsou po lhůtě splatnosti delší než 30 dnů. Podle odvolacího soudu je to dostačující. Případem se bude dál zabývat Krajský soud v Brně. Proti aktuálnímu usnesení Vrchního soudu v Olomouci se není možné odvolat.
 
Zlaté jablko investora REIN Holding podalo insolvenční návrh na OHL ŽS koncem září 2010. OHL ŽS prý Zlatému jablku způsobila škodu přes 98 miliónů Kč tím, že počátkem roku 2007 odstoupila od smlouvy na stavbu obchodního centra Zlaté jablko v centru Zlína. Podle investora firma OHL ŽS práce zastavila proto, že nezvládla roli dodavatele, a též proto, že měla údajně lukrativnější zakázku. OHL ŽS tehdy argumentovala tím, že práce zastavila kvůli pochybení investora, který prý nepředal kompletní projektovou dokumentaci a neprokázal ani zajištění peněz na uhrazení nákladů výstavby. Insolvenční návrh firma označila za šikanózní. Ve dvou souvisejících sporech na společnosti Zlaté Jablko vysoudila u Krajského soudu v Brně více než 16 miliónů korun. Také proti těmto rozsudků se Zlaté jablko odvolalo.
Centrum Zlaté jablko nakonec za půl miliardy korun dostavěla firma PSJ Holding. Jeho otevření v květnu 2008 bylo údajně zpožděno asi o tři čtvrtě roku.
zpráva ČTK