Průmysl a obchod

Inspirujte se Stavbou roku na prázdninové výlety po Čechách

Nabízíme pět míst – staveb, lokalit –, která stojí za to vidět. Jsou v nominaci na titul Stavba roku 2017.

Sjeďte novou vodní cestu na Vltavě
Není to tak dávno, co byla dokončena vltavská vodní cesta v úseku VD Hněvkovice. Na vodáky čeká u nové komory, která je pojatá jako architektonické dílo, solidní komfort a snadné ovládání. Mezi zdrží VD Hněvkovice a Týnem nad Vltavou je vodní cesta zařazena do I. třídy pro plavidla do nosnosti 300 tun. Projekt, který pochází z kanceláře Aquatis, a. s., zahrnoval hned několik částí. U dolní rejdy vznikly nové nábřežní stěny jako čekací stání pro malá plavidla. Plavební hloubka ve zdrži jezu byla prohloubena na minimálně 1,6 metrů. Zajímavá je i architektura vodního díla, které už na první pohled upoutá oblými tvary velínu plavební komory.

Dokončení vltavské vodní cesty

Termální park Velké Losiny
Koupání k létu jednoznačně patří, a tak byste neměli minout nový termální park s devíti bazény ve Velkých Losinách. Autoři projektu, Martin Plachý a Michal Sedlář ze společnosti Atelier Secco, pracovali hned od začátku s myšlenkou souznění člověka s přírodou. Proto i návrh parku vychází z prolínání teplého a studeného, jin a jang. Termální park je citlivě zakomponován do prostředí lázeňského parku, snoubí se v něm léčebné i zábavní využití. Vedle bazénů s vodou z termálních pramenů si návštěvníci mohou zajít do finské, solné, parní nebo aromatické sauny. Zajímavostí je, že stavba stoprocentně využívá zpětnou tepelnou energii z vody pro topení, ohřev teplé vody a vzduchotechniku. Všechny bazény jsou naplněné jen termální vodou, používají přitom originální filtraci bez chlóru.

Termální park Velké Losiny

Rodinný dům Ferdinanda Porsche
Dům ve Vratislavicích, ve kterém se v roce 1875 narodil Ferdinand Porsche a v němž žil do svých 18 let, koupila v roce 2011 společnost Škoda Auto. Protože byl několikrát přetvořen, ztratil svoji původní podobu. V roce 2012 byla zahájena citlivá rekonstrukce, jejímž cílem bylo vtisknout domu zpět historický ráz. Původní vize vznikla v Německu, ale finální projekt nakonec zpracovala pražská architektonická kancelář Hlaváček – architekti, s. r. o., pod vedením prof. Ing. arch. Michala Hlaváčka. Architekti se při tvorbě projektu opírali o archivní podklady a dobové fotografie. Vnitřek domu je pojatý jako jeden velký prostor zdůrazňující geniálního ducha konstruktéra nadčasových dimenzí. Centrem expozice je funkční replika hybridního vozu Lohner Porsche, který Ferdinand Porsche zkonstruoval. V přilehlých prostorách jsou odkazy na historickou, ale i současnou technickou a technologickou problematiku.

Rodný dům Ferdinanda Porsche

Procházka Tyršovými sady v Pardubicích
Podzámecký park v Pardubicích je kouzelné místo, které nyní prošlo revitalizací. Nový koncept parku respektuje historickou hodnotu a současně podporuje biodiverzitu. Během revitalizace byly odstraněny některé technické prvky a konstrukce a park získal nového ducha. Novou dominantou je parková betonová promenáda s dřevěným chodníkem z tropického dřeva garapa, vegetačními prvky a pergolami s membránovým zastřešením. Na jižním konci promenády byla postavena kavárna s prosklenou fasádou a bezbariérovým přístupem do parku.

Revitalizace Tyršových sadů – podzámeckého parku v Pardubicích

Zrekonstruovaný parter v centru Písku
Jihočeský Písek je známý nejstarším kamenným mostem v České republice. Postupně ale město přidává další unikáty. V historickém centru nyní můžete obdivovat zrekonstruovaný parter a užít si posezení na nově vzkříšeném Bakalářském náměstí. Hlavním motivem pro návrh parteru se stala připomínka renesanční školy, která zde stávala. Archeologický průzkum ale odhalil středověkou studnu a dokonce i neporušenou mohylu z doby bronzové. Autoři projektu, akad. arch. Karel Lapka a akad. arch. Ing. Kateřina Vávrová, tyto překvapivé nálezy vkusně včlenili do již existujícího návrhu parteru náměstí, a to formou designově střídmých kruhových „průhledů do minulosti“, jež jsou příkladem vynikající řemeslné práce kameníka i kováře. Zmiňovanou renesanční školu pak připomíná kompozice kamenných lavic Bakalářského ostrůvku.

Rekonstrukce parteru obvodové linie města Písek

Pro svého favorita v soutěži Stavba roku 2017 můžete od září hlasovat na stránkách soutěže www.stavbaroku.cz.

tisková zpráva, wd