Průmysl a obchod

Investice do infrastruktury byly vloni o 9 miliard nižší

Na stavbu a údržbu silnic, železniční a vodní infrastruktury směřovalo loni necelých 52 miliard korun, o devět miliard méně než v roce 2011. Údaje zveřejnil Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), který výstavbu dopravních sítí v Česku financuje.
Příjmy fondu z dálničních známek, mýtného, spotřební daně a evropských dotací včetně zůstatků z minulých období činily zhruba 63 miliard korun. S hospodařením fondu seznámil na dnešním jednání vládu ministr dopravy Zbyněk Stanjura.
Rozpočet fondu přitom počítal s výdaji do infrastruktury ve výši 66 miliard korun, investorské organizace ale nedokázaly všechny tyto prostředky vyčerpat. „Protože mají zpožděné projekty, tak se jim proplatí méně, než co se jim mohlo proplatit,“ uvedl ředitel fondu Tomáš Čoček. Nejnižší efektivitu (62 procent) čerpání peněz vůči zasmluvněnému rozpočtu mělo Ředitelství vodních cest, které téměř nevyužilo dohodnuté prostředky z Operačního programu doprava a Evropské investiční banky.
Efektivnější v čerpání prostředků podle SFDI byla silniční doprava, Ředitelství silnic a dálnic využilo téměř 90 procent z balíku peněz určených na profinancování projektů, které organizace na začátku minulého roku plánovala uskutečnit. Ještě o pět procent efektivnější čerpání zaznamenal fond u železničních staveb.
Pokud by tyto organizace skutečně dokázaly vyčerpat veškeré peníze na dohodnuté projekty, fond by na jejich proplacení neměl dost prostředků. Příjmy fondu se vloni totiž proti rozpočtovým očekáváním výrazně propadly, uvedl Čoček. O 450 milionů byl například nižší příjem ze spotřební daně, o 1,5 miliardy poklesl i očekávaný výnos z dálničních poplatků pro kamiony. Vyšší byl naopak výnos z prodeje dálničních známek pro osobní auta, který vzrostl o čtvrtinu na necelé čtyři miliardy korun.
V letošním roce má Státní fond dopravní infrastruktury hospodařit se 64,5 miliardy korun. Z domácích zdrojů by měl mít téměř 59 miliard korun, zbývající peníze by měl získat z Operačního fondu doprava a z úvěru od Evropské investiční banky.
zpráva ČTK