Průmysl a obchod

Investice do nemovitostí ve střední a východní Evropě klesly

Investice do podnikatelských nemovitostí ve střední a východní Evropě činily ve 3. čtvrtletí 1,35 miliardy eur, tedy asi 34 miliard korun. Ve srovnání s 2. čtvrtletím je to pokles o 34 procent. Oznámila to poradenská společnost Cushman & Wakefield.
„Pokles zasáhl v podstatě všechna odvětví a většinu zemí a je značným zklamáním,“ uvedli odborníci. Podle Charlese Taylora z konzultantské firmy je pro celý region typické, že aktivitu utlumovali spíše domácí než zahraniční investoři. Zahraniční firmy naopak zvýšily svůj dosavadní podíl na celkovém letošním nákupu na 57 procent proti 43 procentům za prvních devět měsíců roku 2009.
„Přestože transakce do jisté míry omezuje nedostatek cenově dostupných financí, hlavní překážkou většímu počtu uzavřených obchodů je zaprvé nedostatek kvalitních produktů a za druhé nereálná cenová očekávání na straně některých prodejců. Ti budou muset slevit, mají-li se obchody pohnout,“ sdělil Taylor.
Nejvyšší poptávku ve střední a východní Evropě vykazují v současné době maloobchodní nemovitosti. Maloobchod tvořil ve třetím čtvrtletí 55 procent všeho obchodování proti 15 procentům v roce 2009.
V případě Česka očekává vedoucí investičního týmu Cushman & Wakefield James Chapman do konce letošního roku uzavření ještě několika velkých obchodů s podnikatelskými nemovitostmi. Celkový letošní objem transakcí podle něj ale jen mírně převáží výsledky roku 2009. V příštím roce podle Chapmana v Česku výrazně stoupne poptávka po maloobchodních nemovitostech.
zpráva ČTK