Články, Průmysl a obchod, Snižování energetické náročnosti budov

IsoCal® – program pro návrh technických izolací

IsoCal® je výpočtový program pro návrh technických izolací – izolace potrubí, vzduchovodů, zásobníků, turbín, kotlů, pecí apod. Byl vyvinut společností Saint-Gobain Construction Products CZ, divizí Isover na pomoc odborníkům pracujícím v oblasti TZB (vytápění, chlazení, vzduchotechnika) a energetiky. Program není vhodný pro výpočet stavebních izolací (izolace střech, stěn, podlah atd.). K tomuto účelu slouží Kalkulačka zateplení).

Program počítá podle aktuálně platné legislativy v ČR – podle normy ČSN EN ISO 12 241; návrh tloušťky izolace je posouzen i s ohledem na hodnoticí kritéria vyhlášky 193/2007 Sb.

Verze 3.0 doznala výrazných změn, které usnadní v každodenní inženýrské praxi výpočty tepelných ztrát v oboru průmyslových zařízení. Pro obor technických izolací je velmi důležité mít při projektování k ruce seriózní výpočtový nástroj, díky němu je odpovědný výběr vhodného izolačního materiálu a spolehlivý výpočet hračkou. Snažíme se proto technikům co nejvíce usnadnit práci.

Program byl vyvinut především pro použití izolačních výrobků Isover, avšak je možné jej použít i na všeobecné výpočty pro jakýkoliv jiný izolační materiál. Od verze 3.0 si uživatel velice snadno může zadat vlastní databázi. IsoCal® je k dispozici zdarma a jeho součástí je i přehledná nápověda. Registrovaným uživatelům programu navíc poskytneme i příručku s detailnějšími informacemi pro návrh a se vzorovými příklady výpočtů.

Co IsoCal® nabízí?
● Databázi tepelných izolací Isover pro aplikace v průmyslu, databázi povrchových úprav, doplňkového vybavení a typů tekutin.
● Využití pro všeobecné výpočty.
● Přehlednou nápovědu a vzorové příklady výpočtů.
● Výklad teorie stavební fyziky pro tepelně technické výpočty při návrhu technických izolací.
● 8 výpočtových modulů:
– Výpočet tepelných ztrát – potrubí, kruhové vzduchovody, obdélníkové vzduchovody a plochy; 3 výpočetní přístupy: daná tloušťka izolace, nejvyšší povrchová teplota nebo nejvyšší dovolená tepelná ztráta. Posouzení navržené tloušťky izolace podle vyhlášky 193/2007 Sb.
– Teplotní změny v potrubí – 1 až 20 úseků.
– Teplota v nádrži – výpočty teplotních změn média akumulovaného v nádrži.
– Izolace proti vnější kondenzaci – výpočet požadované tloušťky izolace potrubí nebo plochy pro prevenci vnější kondenzace.
– Izolace proti vnitřní kondenzaci – výpočet požadované tloušťky izolace potrubí nebo plochy pro prevenci vnitřní kondenzace.
– Protimrazová ochrana – výpočet doby do zamrznutí vodovodu bez odběru v prostředí s okolní teplotou pod nulou, požadovaný výkon topné spirály pro prevenci zamrznutí.
– Útlum hluku – výpočet útlumu hluku ve vzduchovodech při použití zvukově pohltivé izolace.
– Ekonomika izolace – výpočet ekonomické tloušťky izolace, případně návrh nejekonomičtější izolace více typů.

Program můžete získat po vyplnění formuláře na internetových stránkách Saint-Gobain Construction Products CZ, divize Isover zde.

podle podkladů společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ, divize Isover