Legislativa, Průmysl a obchod

Izolačních desky z pěnového polystyrenu mají nové značeníl

Od 1. srpna 2015 dochází ke změně značení izolačních desek z pěnového polystyrenu. Nové značení odráží změny v normě ČSN EN 13 163 a modernější výrobní postupy, kdy se vyrábějí pouze izolační desky označované jako S.

„V rámci Sdružení EPS ČR, jehož členy jsou přední výrobci a zpracovatelé pěnového polystyrenu, jsme se rozhodili přistoupit v souladu se změnami v předepsané normě k novému značení izolačních desek pěnového polystyrenu. To by mělo v budoucnu usnadnit zákazníkům orientaci mezi jednotlivými druhy polystyrenu a jejich využití,“ říká ke změně značení Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Z důvodu změny ČSN EN 13 163 a díky používání modernějších technologií ustupují výrobci izolačních desek z pěnového polystyrenu od rozdělení na základní (Z) a stabilizované (S) typy, neboť dnešní technologie už vyrábějí jen desky, které mají kvalitu na úrovni typů označovaných jako S. Nově se zavádí typ bez nároku na zatížení EPS S (nejblíže dřívějšímu typu EPS 50 Z) a typ elastifikovaný pro použití v ETICS s lepšími akustickými vlastnostmi, označený jako EPS EF. Stejným způsobem jako bílý EPS jsou nově značeny i tzv. šedé typy, které mají lepší hodnotou součinitele tepelné vodivosti. Touto změnou dochází k zjednodušení a zpřehlednění vyráběných typů.

V tabulce naleznete nová značení pro jednotlivé druhy pěnového polystyrenu.

Izolačních desky z pěnového polystyrenu mají nové značení

tisková zpráva