Průmysl a obchod

Jablonec ochání proti povodni štola za 375 miliónů korun

Povodí Labe zahájilo největší protipovodňový projekt v Libereckém kraji. Štolu, která má v případě velké vody ochránit Jablonec nad Nisou a vodu odvést pryč, postaví sdružení společností Metrostav a Syner, které zvítězilo ve veřejné soutěži s nabídkovou cenou 375 miliónů korun.
Původní odhad nákladů přitom dosahoval půl miliardy korun. Stavba bude dokončena v polovině příštího roku, sdělil ČTK ředitel pro správu povodí Václav Jirásek.
Projekt protipovodňové ochrany v Jablonci má snížit riziko záplav na Lužické a Bílé Nise a ochránit majetek za více než miliardu. Zvýšením kapacity přítokových štol do přehrady Mšeno a výstavbou nové odpadní štoly bude dosažena ochrana Jablonce proti záplavám do úrovně stoleté vody na Lužické Nise a padesátileté vody na Bílé Nise, uvedl Jirásek.
Podle ředitele jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslava Jarouška má vodní tok pod přehradou nedostatečnou kapacitu. Zachytí pouhé dva krychlové metry vody. S novou štolou by mohla být kapacita až 30 metrů krychlových. Nová protipovodňová štola povede pod komunikacemi od přehrady ve Mšeně až k Brandlu. Štola ze železobetonu bude měřit přes 1,2 kilometru, široká bude něco přes 3 metry a vysoká 2,7 metru. Před velkou vodou by měla ochránit nejen Jablonec, ale i Vratislavice. Povodí Labe si nechá rovněž rozšířit stávající štolu, která přivádí vodu do přehrady z Jabloneckých Pasek. Nákladný projekt je financován z programu Protipovodňová opatření Ministerstva zemědělství ČR.
Jablonecká přehrada Mšeno je součástí soustavy retenčních nádrží, které byly v podhůří Jizerských hor vybudovány v letech 1902 až 1911. Pět přehrad – v Liberci na Harcovském potoce, v Bedřichově na Černé Nise, ve Fojtce na Fojtském potoce, v Mlýnici na Albrechtickém potoce a v Jablonci na Mšenském potoce – bylo postaveno podle projektu německého architekta Otto Intzema. Důvodem jejich výstavby byla ochrana před povodněmi, které oblast na konci 19. století pravidelně postihovaly.
zpráva ČTK, wd