Průmysl a obchod

Japonský Lixil koupí největšího evropského výrobce sanitární techniky Grohe

Japonská stavební společnost Lixil koupí majoritní podíl v největším evropském výrobci sanitární techniky Grohe. Dohoda ohodnocuje německou firmu na 3,06 miliardy eur (79,1 miliardy Kč) a je zatím největší investicí japonské firmy v Německu.
Lixil, který si na pomoc pro účely akvizice přizval státem podporovanou japonskou rozvojovou banku DBJ, získá v Grohe 87,5 procenta od současných majitelů, což jsou investiční firmy TPG a DLJ Merchant Banking Partners.
Dohoda zahrnuje i dluh. Akvizice, kterou ještě musejí schválit antimonopolní úřady, by měla být dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku. Spojením vznikne skupina s ročními tržbami více než čtyři miliardy eur. Lixil díky převzetí získá silnou pozici v Evropě, o kterou nyní usiluje.
Lixil vznikl fúzí několika japonských výrobců stavebních surovin a materiálů. V roce 2011 firma koupila italskou společnost Peramsteelisa a letos v srpnu amerického výrobce toalet a instalačních zařízení American Standard.
Investiční firmy koupily Grohe v roce 2004, kdy za ni podle agentury Reuters zaplatily 1,5 miliardy eur. Grohe vlastní také většinový podíl v čínském výrobci koupelnového vybavení Joyou, s jehož akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu.
Dohoda je další známkou toho, že japonské firmy mají zájem investovat v zahraničí. Od počátku letošního roku vynaložily na převzetí zahraničních společností zhruba 27 miliard dolarů a loni rekordních 83 miliardy dolarů (asi 1,6 biliónu Kč).
zpráva ČTK