Průmysl a obchod

Jessica začne na podzim přijímat žádosti o úvěr na opravy domů

Evropský projekt na rozvoj měst Jessica, který slouží k regeneraci bytového fondu za peníze z EU, začne letos na podzim přijímat žádosti o nízkoúročený dlouhodobý úvěr na opravy bytových domů. Připraveno je 600 miliónů korun. ČTK to řekl ředitel Státního fondu rozvoje bydlení Jiří Koliba. Unijní podpůrný nástroj Jessica pomáhá prostřednictvím úvěrů s nízkým úrokem a podporou ziskových projektů revitalizovat městské oblasti.
„V současné době máme hotovou dokumentaci pro zadávací řízení na správce Fondu rozvoje měst, tedy zjednodušeně řečeno na finanční instituci, která bude tento finanční program administrovat,“ poznamenal Koliba a dodal, že zakázka za zhruba 200 miliónů korun by mohla být dokončena koncem letošního léta. „Tím pádem předpokládáme, že program Jessica bychom mohli otevřít a žádosti začít přijímat v říjnu či listopadu letošního roku,“ řekl Koliba.
Peníze z Integrovaného operačního programu mohou prostřednictvím programu Jessica (zkratka pro Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) využít na regenerace bytových domů všichni vlastníci, jejichž nemovitost leží ve městě se schváleným Integrovaným plánem rozvoje měst. Prostřednictvím nízkoúročeného dlouhodobého úvěru se splatností až 30 let mohou financovat až 75 procent nákladů, zbylých 25 procent činí spoluúčast.
Pro pilotní projekt programu Jessica je připraveno 600 milionů korun, které musí být vyčerpány do konce roku 2015. V následujícím programovacím období 2014 až 2020 by program mohl mít k dispozici až dvě miliardy korun ročně.
zpráva ČTK