Průmysl a obchod

Jičín má nový zimní stadion za 108 mil. Kč, otevře jej v sobotu

Sedmnáctitisícový Jičín dokončil stavbu zastřešení a nového zázemí zimního stadionu. Investice město přijde na asi 108 miliónů korun. To je téměř o pětinu více, než se původně plánovalo. Otevření stadionu radnice chystá na sobotu. Novinářům to řekli představitelé města. Jičín byl posledním větším městem v regionu, které nemělo umělou ledovou plochu se střechou.
Nový stadion, který se nachází nedaleko rybníku Kníže, má zajímavou architekturu. Dřevěná konstrukce střechy z lepených vazníků navozuje dojem obrácené lodi, která leží pod hrází velké vodní plochy. Uvnitř je vedle nového kluziště objekt se šatnami, restaurace a tribuna pro 500 sedících diváků. Z původního stadionu zůstala jen strojovna chlazení, uvedl vedoucí investičního odboru města Jan Zachoval.
Na stadionu se také budou moci konat různé kulturní a společenské akce, například část programu známého festivalu Jičín – město pohádky. Mimo sezonu jej budou moci využívat tenisté a jiní sportovci.
Se stavbou město začalo loni v září s tím, že se dokončí jen první etapa za zhruba 90 miliónů korun. Letos na jaře však radnice rozhodla, že bude účelnější udělat i některé práce ze druhé etapy, například dokončení restaurace, oplocení, uzavření ochozů či šatny pod tribunou. Cenu zvedl také nákup nové rolby, na niž se v původním rozpočtu zapomnělo.
Přes navýšení ceny nebude z druhé etapy hotové opláštění dvou rohů stadionu a instalace vzduchotechniky v celkové ceně mezi šesti až osmi milióny korun. Stadion tedy zatím bude částečně otevřený a bude mít přirozené odvětrávání. Možné výdaje v budoucnu město také čekají u kondenzátorů chlazení, které pocházejí z původní technologie a nyní jsou na hranici životnosti. Náklady na jejich případnou výměnu Zachoval odhadl na asi jeden milión korun.
Na stavbu stadionu si město vzalo 90miliónový úvěr, zbytek chce splatit v příštím roce z vrácené daně z přidané hodnoty.
zpráva ČTK