Průmysl a obchod

Jihomoravský kraj dá letos do silnic dvě miliardy korun

Na jihu Moravy by po letošku měly být v lepším stavu desítky kilometrů silnic. Kraj plánuje do silnic investovat zhruba 2 miliardy korun, a to převážně z evropských dotací a také z půjčky od Evropské investiční banky. Hlavní část výdajů má jít na silnice druhých a třetích tříd, pro které krajští silničáři počítají s 29 stavbami. Náklady projektů vyčíslili na 1,7 miliardy korun, ve výběrových řízeních by však cena měla klesnout, řekl novinářům hejtman Michal Hašek (ČSSD).
Podle Haška podobná situace nastala už loni, kdy kraj plánoval investice do silničních staveb za miliardu korun. Ve výběrových řízeních nakonec dodavatelé nabídli cenu v průměru o 35 procent nižší, takže skutečné náklady činily 650 miliónů korun. Úvěr od Evropské investiční banky by podle Haška měl činit 308 miliónů korun.
Další peníze mají jít na stavbu protihlukových opatření, a to v součtu 4 milióny korun. Mají se budovat na krajských silnicích v Kuřimi a Tišnově na Brněnsku a v Brně. Někde podle Haška firmy vymění lidem bydlícím blízko silnice okna, aby je hluk tolik neobtěžoval. Jinde opraví povrch vozovky, aby méně hlučil. Dalších zhruba 20 miliónů korun má jít na opravy mostů, 29 miliónů korun pak na projektovou přípravu budoucích staveb.
 
Tabulka: Vybrané investice z programu výstavby, rekonstrukce a oprav silnic druhých a třetích tříd v Jihomoravském kraji v roce 2012
Stavba
délka [km]
celkové náklady (v mil. Kč)
silnice 2. tř. Tišnov–Lipůvka
7,6
188
průtah obcí Těšany
2,7
92
průtah obcí Mikulovice
1,8
88
silnice 2. tř. Ivančice–Polánka
7,6
155
průtahy obcemi Dyje, Dyjákovice, Krhovice, Valtrovice
3,6
149
mosty v Modřicích
3,0
168
silnice 2. tř. Hradčany–Čebín
2,7
105
silnice 2. tř. Nosislav – Velké Němčice – Starovičky
9,7
90
silnice 2. tř. Deblín–Tišnov
2,3
120
Zdroj: Jihomoravský kraj
 
zpráva ČTK