Průmysl a obchod

Jihomoravský kraj dá příští rok do silnic 850 miliónů korun

Jihomoravský kraj investuje příští rok do silnic a uzlů integrované dopravy 850 miliónů korun. Radní schválili zadání výběrových řízení na 19 staveb. Na investice půjdou peníze z Regionálního operačního programu. Zbytek doplatí kraj ze svého či z půjčky Evropské investiční banky, řekl novinářům hejtman Michal Hašek (ČSSD).
Mezi stavbami je například rekonstrukce silnice mezi Popůvkami a Ostrovačicemi na Brněnsku za téměř 100 miliónů korun a průtah Mikulovicemi na Znojemsku za 87 miliónů korun. Přestupní uzly hromadné dopravy se budou přestavovat například v Moravském Krumlově na Znojemsku, Tetčicích na Brněnsku a Šakvicích na Břeclavsku.
Hašek zdůraznil, že investice by měly podpořit regionální stavebnictví. Kromě plánovaného balíku staveb se příští rok bude na silnicích druhé a třetí třídy, které má kraj ve správě, dělat běžná údržba. Další větší investice kraj rozjede v roce 2012. V Regionálním operačním programu jsou podle hejtmana pro tento účel další peníze. Na stavby se nyní připravují projekty.
Díky evropským dotacím by se na jihomoravských silnicích druhé a třetí třídy mělo od roku 2007 do roku 2013 prostavět pět miliard korun. Silnice by však potřebovaly 15 miliard korun, aby se dostaly do stavu, který silničáři považují za vyhovující, řekl ČTK už dříve ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Jan Zouhar.
V Jihomoravském kraji je téměř 4500 kilometrů silnic a dálnic. Kraj, který spravuje silnice druhé a třetí třídy, má na starosti 87 procent z této vzdálenosti. Opravu potřebuje téměř pětina úseků.
zpráva ČTK