Průmysl a obchod

Jihomoravští radní vybrali zhotovitele zásad územního rozvoje

Radní Jihomoravského kraje vybrali zhotovitele zásad územního rozvoje (ZÚR JmK). Stalo se jím sdružení společností Urbanistické středisko Brno a Atelier T-plan. Dokumentace by měla být hotová do konce roku 2016. Informovala o tom mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková. Jihomoravský kraj se v posledních dvou letech potýkal s problémy, když zásady zrušil Nejvyšší správní soud kvůli nedostatečnému posouzení vlivů na životní prostředí a zdraví obyvatel.
Zásady stanoví zejména základní požadavky na účelné a hospodárné uspořádání území kraje, vymezí plochy nebo koridory nadmístního významu a určí požadavky na jejich využití. „Zejména u ploch nebo koridorů pro veřejně prospěšné stavby a veřejně prospěšná opatření stanoví kritéria pro rozhodování o možných variantách nebo alternativách změn v jejich využití,“ podotkla Kapitančiková.
Nejvyšší správní soud předloni ZÚR JmK zrušil z důvodu nedostatečného posouzení kumulativního a synergického efektu na životní prostředí a zdraví obyvatel. I když se kraj bránil ústavní stížností, loni ji Ústavní soud odmítl.

zpráva ČTK