Průmysl a obchod

Karlovarský kraj vybral firmy pro stavby obchvatů za 675 miliónů

Karlovarský kraj už vybral firmy, které mají postavit silniční obchvaty Chebu a Hroznětína na Karlovarsku za více než 675 miliónů korun. V obou případech je ale zahájení staveb závislé na odblokování dotací z regionálního operačního programu a schválení obou projektů.

Pokud by vše postupovalo bez komplikací a Evropská unie by akce podpořila, mohlo by budování obchvatů začít zhruba v polovině příštího roku. ČTK to oznámil hejtmanův náměstek Petr Navrátil (ČSSD).
Jihovýchodní obchvat Chebu dlouhý necelé čtyři kilometry má stát přibližně 318 miliónů korun. V tendru zvítězila nejnižší nabídka sdružení firem Strabag a Swietelsky, o zakázku se ucházelo ve druhém kole pět firem. Navrátil uvedl, že jediným rozhodujícím kritériem byla v obou případech cena stavby. V porovnání s původně plánovaným rozpočtem byla nižší o 30 miliónů Kč. „Nyní chystáme vizualizaci obchvatu, abychom mohli lidem ukázat, jak vlastně bude vypadat a kudy přesně povede,“ dodal Navrátil.
Kraj tak hodlá vyřešit spory s částí obyvatel městské části Háje, kteří se proti stavbě obchvatu bouří. Podle Navrátila jde přitom jen o nepochopení z jejich strany, protože přesně nevědí, kudy obchvat povede. V případě obchvatu Ostrova se příprava stavby za zhruba 357 miliónů korun obešla bez problémů. Zakázku v tendru získaly společnosti Eurovia a Algon. „V tomto případě je stavba dražší, protože je technicky náročnější a také bude silnice o něco delší,“ dodal náměstek.
zpráva ČTK