Průmysl a obchod

Kladno začalo vybírat firmu na modernizaci zimního stadionu

Kladno vyhlásilo výběrové řízení na rekonstrukci zimního stadionu, který patří mezi nejstarší tuzemské haly, kde se hraje hokejová extraliga. V hale se především zvýší počet míst pro sedící diváky, aby kapacita splňovala podmínky pro nejvyšší soutěž, a počítá se také s úpravami zázemí. 
Náklady se odhadují na 30 miliónů korun. Tendr by měl skončit v dubnu a opravy mají začít v červnu, aby se práce stihly v letní hokejové přestávce. Novinářům to řekl primátor Dan Jiránek.
O opravách kladenského stadionu se hovoří už řadu let. Město původně chtělo vybudovat novou multifunkční arénu, z plánů však sešlo, protože nezískalo dotace. Kladno proto připravilo projekt postupné rekonstrukce, která by podle dřívějších odhadů mohla vyjít až na 300 miliónů korun. Vedle zvýšení kapacity a zlepšení komfortu pro diváky i hráče projekt zahrnuje třeba opravu nosné konstrukce nebo venkovních částí stadionu.
Podle návrhu projektu zveřejněného na městském webu se při první fázi oprav mají vyměnit stávající sedačky a zvýšit kapacita stadionu o dalších 1942 míst k sezení. Stadion bude mít nově celkovou kapacitu pro 5184 lidí, z toho 1500 míst bude pro stojící diváky.
Nové sedačky by měly být podle Jiránka nainstalovány na tribunu, která je nyní k stání a kam chodí kladenský „kotel“, tedy nejhlasitější příznivci klubu. Stát by se po opravách mělo pouze na jedné tribuně za brankou, které se říká „pod hodinami“. S touto vizí však nesouhlasí řada skalních fanoušků. „V těch dispozicích se nic moc měnit nedá a ani nemůže,“ podotkl dnes Jiránek. Podle Jiránka budou opraveny také toalety a bufety, které jsou ve špatném stavu, nebo se zvýší počet únikových východů.
Původně měla rekonstrukce začít již předloni, klub ale tehdy přišel o hlavního sponzora a hrozilo, že extraliga v tradičním hokejovém městě zanikne. Do klubu ale majetkově vstoupil slavný útočník Jaromír Jágr, přidalo se také město a extraliga i hokej v Kladně zůstaly. Kladenský stadion byl otevřen v roce 1949 a vlastní jej město.
zpráva ČTK