Průmysl a obchod

Klaus podepsal novelu zákona o SFRB; otevírá se nový zdroj peněz z EU

Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o Státním fondu rozvoje bydlení (SFRB), která fondu umožní čerpat peníze z evropského projektu na rozvoj měst Jessica.
ČTK to sdělil mluvčí Hradu Radim Ochvat. Peníze bude fond poskytovat ve formě výhodných úvěrů například na zateplování bytových domů.
Fond bydlení chce pokračovat ve financování oprav panelových domů. Nově už by však neposkytoval nevratné dotace k úrokovým sazbám, ale nabízel by nízkoúročené úvěry s možností rozložení splácení až na 30 let.
Státní fond bydlení chce v roce 2013 zahájit pilotní projekt, který na tento účel nabídne kolem 600 miliónů korun v podobě úvěrů s nízkým úrokem. V dalších letech by chtěl mít fond na tuto podporu kolem dvou miliard korun ročně.
V připravovaném znění programu Panel 2013+ fond navrhuje poskytnout úvěr až do 90 procent uznatelných nákladů, zatímco dotace byly většinou do 30 procent nákladů a příjemce podpory musel zbytek financovat z vlastních zdrojů.
Novela umožní fondu bydlení nově také poskytovat peníze na rozvoj regionů, konkrétně například na revitalizace sídelních ploch. SFRB už proto začal připravovat nový program, který by mohl využívat například zdroje z evropských fondů nebo i peníze od Evropské investiční banky, řekla ČTK mluvčí SFRB Jana Marešová. „S ohledem na dlouhodobost jednotlivých procesů věříme, že do konce roku 2013 by program měl být připraven s předpokládaným příjmem žádostí od začátku roku 2014," uvedla.
zpráva ČTK