Průmysl a obchod

Koncern Rosenberg postavil v Klenčí desátou výrobní halu

Už desátou výrobní halu s výrobní plochou 4500 metrů čtverečních otevřel v Klenčí na Domažlicku německý koncern Rosenberg, významný evropský výrobce vzduchotechniky. Stavba si vyžádala 50 miliónů korun, stejnou sumu spolkne technologie. Podnik s 260 lidmi, největší zaměstnavatel na Domažlicku, dosud investoval v Klenčí asi 550 miliónů korun. Firma má další prostor pro expanzi, bude záležet na vývoji trhu, řekl ČTK jednatel Karel Šnour.
Pokud se zaplní nová hala podle představ firmy, přijme do dvou tří let 50 lidí. „Jde o perfektní příklad využití brownfieldu, tedy nevyužitých zemědělských budov,“ uvedl starosta Klenčí Karel Smutný. V městysu se 1300 obyvateli má práci 800 lidí. Klenčí hned po roce 1990 začalo vábit podniky hlavně vstřícným územním plánem i cenami pozemků.
„Výrobky jdou do celého světa. Evropu zásobujeme přímo z Klenčí. Do ČR míří sedm procent produkce. Hlavně do obchodních center, nemocnic a hodně do průmyslových objektů. Našimi jednotkami je vybaven například celý nový stadion Slavie v Edenu a nové restaurace žižkovské věže,“ dodal Smutný.
Firma, která vyrábí ventilátory, klimatizační a rekuperační jednotky a 830 druhů elektromotorů, má v deseti halách 16 000 m² výrobních ploch. Dodává certifikované vzduchotechnické jednotky do lodí, letadel, lokomotiv a podobně. Německá mateřská společnost převádí postupně ze Západu části výroby do špičkově vybavené firmy v Klenčí.
Rosenberg z Künzelsau u Stuttgartu (zaměstnává 1600 pracovníků) funguje ve 45 zemích světa. V Evropě má šest filiálek, z nich česká už je největší. Ve vzduchotechnice patří do evropské desítky.
Firma působí v Klenčí na deseti hektarech, z nichž má ještě 3,5 hektaru volného k expanzi. Filiálka Rosenbergu v Klenčí měla loni obrat 425 miliónů Kč, meziročně o deset procent vyšší, což je úroveň posledního roku před krizí, tedy roku 2008. Letos ho chce udržet.
zpráva ČTK