Průmysl a obchod

Koncern Wienerberger loni mírně zvýšil zisk, letos čeká další zlepšení

Rakouská společnost Wienerberger, která je největším výrobcem cihel na světě a mimo jiné působí i v České republice, loni hospodařila se ziskem před úroky, daní a odpisy (EBITDA) 210,8 miliónu eur (asi 5,2 miliardy Kč).
To je proti roku 2009 nárůst zhruba o jedno procento. Firma uvedla, že letos počítá s dalším zlepšením, a hodlá se přitom zaměřit na východní Evropu.
„K hlavním strategickým cílům (na rok 2011) patří rozšíření našich základních podnikatelských aktivit. Především chceme snížit závislost na bytové výstavbě a upevnit si pozice ve východní Evropě," řekl šéf podniku Heimo Scheuch. Právě na výstavbě nových bytů se nejvíce podepsala nedávná hospodářská krize.
Wienerberger se dosud zaměřoval především na bytovou výstavbu, krize se jej tedy dotkla velmi tvrdě. Například výstavba infrastruktury takový zásah nedostala, protože tento segment se v několika zemích dočkal podpory ze strany vlád.
Dosavadní zkušenosti po odeznění krize podle managementu potvrzují, že hospodářské oživení pokračuje dvojí rychlostí. Zatímco v mladých tržních ekonomikách je znát solidní růst stavební výroby, ve vyspělých zemích růst poněkud vázne.
Firma kvůli krizi zavedla na konci roku 2009 několik opatření, především snížila náklady. Loňské výsledky mírně překonaly odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters čekali hrubý zisk 209 miliónů eur.
Wienerberger byl založen v roce 1819 a jeho akcie se od roku 1869 obchodují na vídeňské burze.
zpráva ČTK