Průmysl a obchod

Koncernu HeidelbergCement stoupl díky USA zisk o 0,9 procent

Německému výrobci stavebních materiálů HeidelbergCement vzrostl ve třetím čtvrtletí letošního roku provozní zisk o 0,9 procenta na 777 miliónů eur (19,1 miliardy Kč). Výsledky překonaly odhady analytiků, hlavně díky poptávce v USA. Uvedla to společnost, která působí i v České republice, v dnešním prohlášení.
Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zisk 763 miliónů eur. Firmě pomohlo, že některé americké státy, jako Texas a Kalifornie, začaly vydávat peníze na výstavbu infrastruktury. HeidelbergCement má silné postavení v USA. Kanada a USA se na celkových příjmech skupiny podílejí více než čtvrtinou.
Generální ředitel Bern Scheifele v prohlášení uvedl, že firma je v dobrém postavení a měla by v letošním a příštím roce růst rychleji, než celý trh. Společnost však rovněž varovala, že oživení poptávky po stavebních materiálech v USA obklopují nejistoty, protože nezaměstnanost, která je důležitým faktorem pro růst investic do soukromé bytové výstavby, je zde stále vysoká.
Do skupiny HeidelbergCement patří v Česku společnosti Českomoravský beton, Českomoravský cement a Českomoravské štěrkovny. Firmy se v tuzemsku podílely na stavbě dálnic, železničních koridorů a dalších velkých stavebních projektů.
zpráva ČTK