Průmysl a obchod

Kontrolor stavby dostal u soudu v Plzni kvůli úplatku podmínku

Za přijetí úplatku dnes uložil Okresní soud Plzeň-město osmapadesátiletému Miloši Kollerovi osmiměsíční trest s podmíněným odkladem na dva roky. Muži, který se živí jako profesionální kontrolor na stavbách, navíc soud zakázal činnost na pět let, uplatnění tak v budoucnu najde už jen jako klasický stavební dozor.
O úplatek si Koller podle obžaloby řekl v souvislosti s opravou fasády Církevního gymnázia v Plzni. Peníze chtěl prý po šéfech stavební firmy za to, že nebude dělat problémy. Za čin mu hrozilo až pětileté vězení. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obhájci si ponechali lhůtu na případné odvolání.
Kollera si předloni v květnu najala škola jako koordinátora stavby, na starost měl i bezpečnost práce. Za svou práci dostal odměnu 331 000 Kč. Zhruba po dvou měsících muž kontaktoval štukatérskou rodinnou firmu Štuko Ars z Klatov, která zajišťovala zakázku. Podle jednoho z jednatelů si řekl o 40 000 Kč, ze kterých 25 000 Kč chtěl údajně pro sebe a 15 000 pro dalšího člověka. Když se dozvěděl, že mu jednatel peníze nedá, začal dělat problémy. Nechal zastavit stavební práce, a to údajně kvůli problémům s lešením.
Zástupce štukatérské firmy mu nakonec peníze předal, ještě předtím ale vše oznámil policii. Předání se uskutečnilo loni v dubnu v kavárně obchodního centra Olympia v Plzni, sledovala jej skrytá kamera. Protikorupční policie Kollera ihned zatkla a odvezla k výslechu.
Koller nepopíral, že peníze přijal. Tvrdil ale, že se domníval, že jde jen o zhruba 15 000 korun a je to poděkování firmy. Později upřesnil, že peníze byly za práci, kterou odvedl v souvislosti s řešením víceprací při první etapě stavby. Soud mu ale neuvěřil. Samosoudkyně Lenka Prýcová například upozornila na to, že zatímco během 16 kontrolních dnů při první etapě v roce 2012 nic v souvislosti s lešením nevytýkal, začal se chovat zcela odlišně při zahájení druhé etapy, tedy poté, co mu jednatel odmítl dát úplatek. Lešení přitom bylo totéž a stejně postavené. Kollerovi nepomohli ani někteří svědci, například ředitel gymnázia Daniel Petříček už dříve u soudu řekl, že „obžalovaný na stavbě řádil jako černá ruka“.
Podle samosoudkyně neměl obžalovaný důvod cokoliv od firmy Štuka Ars přebírat, ať už jako poděkování nebo za vícepráce. Ty navíc byly v hodnotě jen 80 000 korun, tedy v bagatelní výši. „Peníze ale neodmítl, rovnou si je vzal k sobě a řekl: Já to ani kontrolovat nebudu,“ uvedla Prýcová, která připustila, že verdikt bude mít v životě obžalovaného citelný dopad. Muž nesmí podle rozsudku vykonávat technický dozor požadovaný u veřejných zakázek, uplatnění najde jen jako stavební dozor na klasické stavbě.

zpráva ČTK