Průmysl a obchod

Konzultací ke krušnohorskému tunelu se zúčastnilo 70 firem

Tržních konzultací k výstavbě přeshraničního krušnohorského tunelu na plánované vysokorychlostní trati mezi Prahou a Drážďany se zúčastnilo víc než 70 firem. Podmínky pro zadání zakázky by stát měl vyhlásit letos na jaře. Informovala o tom Správa železnic. Celá trať by měla podle odhadů stát pět miliard eur (zhruba 125 miliard korun) a stavět by se měla začít kolem roku 2030.

Správa železnic na projektu spolupracuje s německým železničním dopravcem Deutsche Bahn. Německá společnost bude zadávat projekt tunelu, stavba tak bude provozována podle německých předpisů.

Správa železnic proto ve spolupráci s Němci ve středu uspořádala předběžnou tržní konzultaci, aby případným zájemcům vysvětlila specifický způsob společného zadávání veřejných zakázek, které se budou pro přeshraniční úsek společně realizovat v následujících letech. Konzultací se zúčastnili firmy z Česka, Německa i dalších evropských států.

Vysokorychlostní trať z Prahy do Drážďan patří vzhledem k narůstající nákladní dopravě mezi Českem a Německem k prioritám obou zemí. Jízdní dobu na trase Praha–Drážďany by měla zkrátit na jednu hodinu a ministerstvo dopravy si od ní slibuje, že zároveň odvede část dopravy z dlouhodobě přetížené konvenční trati v údolí Labe.

zpráva ČTK