Průmysl a obchod

KPMG: Polovina stavebních firem očekává globálně růst zakázek

Stavební firmy začínají celosvětově pohlížet na příští období s mírným optimismem. Polovina podniků dotázaných v mezinárodním průzkumu společnosti KPMG předpovídá pro letošní rok růst počtu objednávek způsobený zadržovanou poptávkou.
Většina respondentů ale současně přiznala, že musela jít dolů s cenami.
Růst zakázek si stavaři slibují také od rozšíření nabídky o nové služby nebo od vstupu do nových regionů, jako je Blízký východ, Indie, Austrálie nebo Afrika.
Ochota firem vstoupit na nové trhy nebo rozšířit svou nabídku může rozhodnout o tom, zda budou prosperovat, nebo pouze přežívat. S ohledem na nízkou úroveň stávajících marží by mohla být právě tato změna strategie klíčová," uvedl Pavel Kliment z KPMG Česká republika.
Zhruba třetina firem v průzkumu KPMG uvedla, že se o nové zakázky uchází s nižšími maržemi. Snížení marží ale stavebním firmám vyvážila úsporná opatření, růst si slibují také od většího počtu nových objednávek.
KPMG zjišťovala v průzkumu názory 140 vedoucích pracovníků z předních inženýrských a stavebních společností v 25 zemích světa.
V Česku je nedostatek zakázek dlouhodobým problémem mnoha stavebních firem. Lednový průzkum společnosti CEEC Research ukázal ve srovnání s loňským podzimem jen mírné zlepšení nálady stavařů. Podle CEEC Research mělo v lednu méně zakázek než před rokem 41 procent firem, v říjnu 2010 to bylo 46 procent podniků. Naopak více zakázek než před rokem nyní uvádí 26 procent stavebních společností, v říjnu to bylo 17 procent.
zpráva ČTK