Průmysl a obchod

Krajský soud zamítl insolvenční návrh proti OHL ŽS

Krajský soud v Brně zamítl insolvenční návrh podaný proti stavební firmě OHL ŽS. Návrh na soud podala společnost Zlaté jablko investora REIN Holding. OHL ŽS prý firmě způsobila škodu přes 98 miliónů Kč. Soud insolvenční návrh zamítl jako neoprávněný. ČTK to řekla soudkyně Jarmila Bejčková.
„Dokazování ohledně existence pohledávky navrhovatele by bylo natolik rozsáhlé a složité, že to přesahuje účel insolvenčního řízení,“ řekla ČTK Bejčková. Podle ní soud vydá konečné usnesení písemně zhruba do měsíce. Zlaté jablko se může proti němu odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci.
Krajský soud v Brně se případem zabýval už podruhé. Původně insolvenční návrh zamítl s tím, že je neurčitý, protože neobsahoval „konkrétní údaje o dalších věřitelích“. Zlaté jablko se ale následně obrátilo na Vrchní soud v Olomouci. Ten měl názor opačný. Firma podle soudu označila další věřitele ve svém návrhu výslovně, uvedla také, že pohledávky jsou po lhůtě splatnosti delší než 30 dnů. Podle odvolacího soudu to bylo dostačující.
Zlaté jablko investora REIN Holding podalo insolvenční návrh na OHL ŽS koncem září 2010. OHL ŽS prý Zlatému jablku způsobila škodu přes 98 miliónů Kč tím, že počátkem roku 2007 odstoupila od smlouvy na stavbu obchodního centra Zlaté jablko v centru Zlína. Podle investora firma OHL ŽS práce zastavila proto, že nezvládla roli dodavatele, a též proto, že měla údajně lukrativnější zakázku. OHL ŽS tehdy argumentovala tím, že práce zastavila kvůli pochybení investora, který prý nepředal kompletní projektovou dokumentaci a neprokázal ani zajištění peněz na uhrazení nákladů výstavby. Insolvenční návrh firma označila za šikanózní.
Centrum Zlaté jablko nakonec za půl miliardy korun dostavěla firma PSJ Holding. Jeho otevření v květnu 2008 bylo údajně zpožděno asi o tři čtvrtě roku.
zpráva ČTK