Průmysl a obchod

Kroměříž začátkem července otevře opravené koupaliště Bajda

Kroměřížská radnice začátkem července otevře opravené koupaliště Bajda. Město jej chtělo lidem zpřístupnit už 15. června, práce však pozdrželo pozdější vydání stavebního povolení. Termín otevření je tak posunut na 3. července, řekla ČTK starostka Daniela Hebnarová (ODS).
Koupaliště bylo ve velmi špatném stavu a hrozilo, že bude muset zůstat zavřené. Letos proto zažilo zřejmě největší opravy za posledních 30 let. Stavbaři od dubna pracují na všech třech bazénech, velkém, malém i brouzdališti. Opravili stěny i dna včetně nových rozvodů. Udělat se musely i nové přelivové žlaby, fóliový povrch a nové vyústění trysek do bazénů, kvůli němuž dělníci také asi o 30 centimetrů zvýšili dno velkého bazénu.
Upraveno bylo i chemické hospodářství, které prošlo zásadní rekonstrukcí už před několika lety. Nyní tak vyhovuje normám i brouzdaliště, jež má nově samostatný čisticí okruh nezávislý na velkém bazénu. Celkové náklady na rekonstrukci by měly podle mluvčího radnice Pavla Zrny dosáhnout 13 miliónů korun. Devět miliónů má město vyčleněno v letošním rozpočtu, zbývající částku uhradí příští rok.
Lidé se však budou muset připravit na to, že dospělí zaplatí za návštěvu opraveného koupaliště oproti minulému roku dvojnásobek. Z 25 korun vstupné vzrostlo na padesátikorunu.
Vedení radnice uvažovalo i o tom, že by areál oživilo některými zábavními prvky a skluzavkami. Tento záměr ale podle Hebnarové stále komplikují nedořešené vlastnické vztahy. Část areálu leží na bývalých církevních pozemcích, dnes v majetku státu, které jsou kvůli nevypořádaným církevním restitucím blokovány, což zásadně omezuje jakékoliv případné další investice do rozvoje koupaliště.

zpráva ČTK