Průmysl a obchod

Kvartální analýza českého stavebnictví Q1/2019

Společnost CEEC Research ve spolupráci se Skupinou Saint-Gobain zveřejnila Kvartální analýzu českého stavebnictví Q1/2019. Analýza je nově rozšířena o segment veřejných investorů. Dochází tak k propojení celého investičně-dodavatelského řetězce a k získání dlouhodobějších informací ohledně nových zakázek a směřování celého českého stavebnictví. Analýza je zpracována na základě údajů získaných ze 101 uskutečněných osobních a telefonních interview s klíčovými představiteli vybraných stavebních společností a z nejnovějších údajů Věstníku veřejných zakázek (VZ) z konce února 2019.

Kvartální analýza českého stavebnictví Q1/2019Výkon českého stavebnictví se podle ředitelů stavebních společností v roce 2019 zvýší o 3,2 procenta. Trendem, který celý sektor nejvíce potáhne, přitom budou investice do dopravní infrastruktury. Tržby stavebních firem porostou i v letošním roce rychleji než výkon, a to o 3,9 procenta. Dařit se přitom v obou oblastech bude především velkým a inženýrským společnostem. Zásobník práce mají firmy aktuálně naplněný na 9,1 měsíce dopředu, kapacity jsou v zimních měsících vytíženy v průměru na 91 procent.

Ředitelé stavebních společností očekávají v letošním roce nárůst výkonu stavebního sektoru v průměru o 3,2 procenta. Více se přitom dle predikcí vývoje bude dařit velkým stavebním firmám (růst o 3,8 procenta) a společnostem specializovaným na inženýrské stavitelství (růst o 3,9 procenta). Ačkoli se v roce 2020 očekává zpomalení růstu na úroveň 1,7 procenta, jsou tyto předpovědi o poznání optimističtější než v poslední Kvartální analýze českého stavebnictví Q4/2018, kde ředitelé v dlouhodobém horizontu hovořili o kladné stagnaci 0,6 procenta.

Trendem, který v letošním roce nejvíce potáhne české stavebnictví, přitom podle stavebních firem budou projekty z oblasti dopravní infrastruktury. Zatímco o investicích v tomto oboru hovoří 78 procent ředitelů, investice do staveb rodinných či bytových domů a průmyslových staveb očekává shodně desetina dotázaných (12, respektive 10 procent). Města by však také měla stavět více sociálního bydlení, shodují se tři čtvrtiny (75 procent) ředitelů stavebních společností. O tyto zakázky by pak měla zájem nadpoloviční většina (56 procent) společností, dalších 18 procent by se jich rádo účastnilo jako subdodavatel.

Tržby stavebních společností porostou ještě o něco rychlejším tempem než výkon sektoru, přičemž pro rok 2019 predikují ředitelé zvýšení tržeb v průměru o 3,9 procenta. Také v této oblasti očekávají vyšší růst velké firmy a společnosti zaměřené na inženýrské stavby (4,5, respektive 4,8 procenta). Rok 2020 pak přinese další růst tržeb stavebních firem, a to v průměru o 2,9 procenta.

Stavební firmy mají aktuálně v zásobníku práce nasmlouvány zakázky na tři čtvrtě roku (9,1 měsíce) dopředu. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku se jedná o shodný počet pro polovinu (50 procent) společností. Dvě pětiny (38 procent) ředitelů avizují zlepšení situace a pouze 13 procent si od minulého roku pohoršilo. Vytížení kapacit stavebních společností v zimních měsících se pohybuje na úrovni 91 procent, přičemž nejvíce jsou aktuálně vytíženy společnosti v pozemním sektoru (93 procent).

Kvartální analýzu českého stavebnictví Q1/2019 si můžete stáhnout zde.

tisková zpráva, wd