Průmysl a obchod

Kvartální analýza slovenského stavebnictví

Podle průzkumu, který mezi stavebními podniky provedla česká analytická společnost CEEC Research, se slovenské stavebnictví se ani letos nevymaní z recese, do které upadlo před čtyřmi lety, když vypukla globální ekonomická krize. Horší výsledky odvětví v letošním roce čekají i české stavební firmy.http://www.ceec.eu/research/
 
„Rok 2013 bude podle ředitelů stavebních společností pátým rokem krize. Pokles v sektoru by měl dosáhnout až 6,5 procenta, tedy citelně více, než firmy očekávaly v úvodu roku. Představitelé firem poprvé uvedli, že i v roce 2014 by měl výkon slovenského stavebnictví klesat,“ píše se ve studii CEEC Research. Společnosti také upozornily, že své kapacity mají vytíženy jen na tři čtvrtiny a že ceny stavebních prací od začátku krize klesly o čtvrtinu.
S výjimkou Maďarska očekávají pokles odvětví firmy ve všech ostatních zemích visegrádské čtyřky. V Polsku by propad stavebnictví letos měl dosáhnout 11 procent a v České republice 7,4 procenta. Ze srovnání názorů zástupců českých a slovenských firem zároveň vyplývá, že v Česku přebytek stavebních kapacit na trhu dosahuje zhruba 28 procent a na Slovensku až 32 procent.
V porovnání s rokem 2008 slovenské stavebnictví kleslo už o více než třetinu. Zaměstnanost v sektoru se snížila o zhruba desetinu na 158 000 osob. „Slovenské stavebnictví se nemůže vrátit k růstu, pokud se nezačnou zvyšovat investice privátních a veřejných investorů do výstavby. Letos není reálný růst ani v jedné z uvedených kategorií,“ poznamenal šéf CEEC Research Jiří Vacek.
V příštím roce by se podle Vacka mohl zvýšit objem zakázek v oblasti velkých infrastrukturních projektů. Z hlediska objemu zadávaných stavebních prací na Slovensku je ovšem důležitější soukromý sektor.
Celou Kvartální analýzu slovenského stavebnictví si můžete stáhnout zde.
mi, zpráva ČTK