Průmysl a obchod

Lafarge Cement rozdělí celý zisk na dividendy

Společnost Lafarge Cement z Čížkovic na Litoměřicku zvýšila meziročně tržby i zisk. V hospodaření firmy se promítl růst stavební produkce na tuzemském i zahraničním trhu. Celý zisk 278 miliónů korun dá společnost na dividendy, na jednu akcii vyplatí 245 korun. Rozhodli o tom akcionáři na valné hromadě.

Čistý zisk společnosti meziročně vzrostl o 22 procent. Tržby firmy se zvýšily o 17 procent na 1,375 miliardy korun. „Výsledek je způsoben růstem stavebního trhu a tím, že se nám dařilo získávat nějaké zakázky, které pokračovaly i v roce 2020,“ řekl ČTK po valné hromadě ředitel firmy Miroslav Kratochvíl.

Stavební produkce v roce 2019 navázala na oživení z předchozích let a reálně meziročně vzrostla o 2,3 procenta. Naději na příznivý vývoj dává podle výroční zprávy statistika stavebních povolení. Jejich orientační hodnota dosáhla loni 414,3 miliardy korun a meziroční růst o 15,7 procenta byl pátým v řadě. Firma odhaduje, že domácí spotřeba cementu meziročně stagnovala, a tím kompenzovala vyšší růst v předchozích letech. Po dramatickém růstu v roce 2018 se objem importovaného cementu snížil.

Negativně se do hospodaření cementárny promítl loni meziroční růst cen energií, spotřebovaného materiálu a povolenek CO2. Dividenda za loňský rok vzrostla, na jednu akcii činí 245 korun. Loni to bylo 199 korun a předloni společnost vyplatila 135 korun na akcii.

V letošním roce společnost počítala s mírným růstem. „Musím říci, že krize (spojená s dopadem epidemie koronaviru) nám tyto plány překazila. V tuto chvíli počítáme s lehkým poklesem,“ uvedl Kratochvíl. Na stavebním trhu se počítá až s desetiprocentním meziročním propadem. „Naše prognóza je taková, že budeme na úrovni minulého roku,“ uvedl ředitel.

Do zahraničí vyváží společnost zhruba třetinu produkce. Firma zaměstnává přes 150 lidí a podle ředitele se tento stav měnit nebude. „Naše cementárna jede a funguje i v rámci krize a máme před sebou mnoho projektů, při kterých lidi budeme potřebovat,“ řekl ČTK ředitel.

V letošním roce společnost plánuje investice zhruba za 113 miliónů korun, především do obnovy vybraných prvků technologie určené pro výrobu slínku a cementu, opravy příjezdové silnice, protihlukové a požární ochraně či modernizace výrobního systému. Čížkovická cementárna patří do skupiny LafargeHolcim.

zpráva ČTK