Průmysl a obchod

Laserové centrum ELI postaví za 1,5 mld. Metrostav, OHL ŽS a VCES

Špičkové vědecké centrum superlaser ELI postaví za 1,5 miliardy korun sdružení firem Metrostav, OHL ŽS a VCES. Celkové náklady včetně vybavení pak dosáhnou téměř sedmi miliard korun. ČTK to řekl ředitel Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR Jan Řídký. 
 
Firmy se spojily právě pro tuto zakázku a uspěly v dvoukolovém konkurzu. Jde pravděpodobně o největší stavební zakázku v oblasti výzkumu a vývoje v Česku za poslední roky. O vítězi rozhodla nejnižší nabídnutá cena.
Centrum ELI Beamlines s dosud nejvýkonnějším laserem na světě se v Dolních Břežanech u Prahy začalo stavět počátkem loňského října. Stavba by měla být hotova do roku 2015. V současnosti je už vyhloubena stavební jáma. Podle Řídkého by se tento čtvrtek mělo staveniště předat konsorciu vítězných firem.
Náklady na stavbu laserového centra hradí z 85 procent Evropská unie, na zbytek přispěje český stát. „Prakticky čtyři miliardy jdou na nákup technologií a laserů," řekl Řídký. Pracoviště má do budoucna přilákat experty z celého světa a zastavit odliv českých odborníků do zahraničí.
Do výběrového řízení se přihlásilo nejprve sedm stavebních společností, podmínky splnilo šest z nich. Podle Řídkého přišly na konec čtyři nabídky. „Koncová cena se započtením daně z případné hodnoty je 1,8 miliardy, z toho 300 miliónů dostane stát na DPH," uvedl Řídký, podle něhož je téměř dvoumiliardová investice pro stát výhodná.
Aby se podle Řídkého neztrácel při přípravě stavby čas, rozhodlo se vedení ELI odstranit staré budovy, které se nacházely na pozemku, provedl se archeologický průzkum a vykopala stavební jáma. Soutěž se vyhlašovala i na architektonické provedení, vyhrálo ji mezinárodní studio Bogle Architects.
Budování superlaseru bylo ještě před několika měsíci ve skluzu. Úředníci ministerstva školství proto jednali s Evropskou komisí o povolení změny ve financování, výsledek zatím není znám.
Špičkové pracoviště zaměstná tři stovky lidí, dalších 50 míst vznikne v sousedním laserovém centru HiLASE, které se bude vytvářet souběžně. Také tento projekt Fyzikálního ústavu AV podpořila EU, celkové náklady mají činit zhruba 800 miliónů korun.
Hlavními přínosy superlaseru ELI bude výzkum léčby rakoviny, lékařského zobrazování a diagnostiky, laser bude také nástrojem pro vývoj a testování nových materiálů či pro nakládání s radioaktivním odpadem. Jeho výkon by měl být až stokrát větší, než jaký mají nynější největší podobná zařízení. Roční provoz superlaseru ELI má stát až 500 miliónů korun.
zpráva ČTK