Průmysl a obchod

Lasselsberger loni zvýšil prodej obkladů díky exportu na Západ

Zejména díky zvýšenému vývozu na Západ prodal loni plzeňský Lasselsberger 28 miliónů metrů čtverečních keramických obkládaček a dlaždic. Meziročně jde o nárůst o více než deset procent, což kopírovalo zvýšení tržeb, které loni činily 4,2 miliardy Kč.

Loňský hrubý zisk činil 400 miliónů korun a byl vyšší než o rok dříve; ziskovost se podařilo zásadnějším způsobem zvýšit díky nárůstům prodeje, řekl ČTK jednatel Roman Blažíček.

„Loňský rok patřil k těm velmi úspěšným,“ řekl. Na Západ firma vyvezla zhruba o 15 procent více, na Východ naopak méně, tuzemské prodeje zůstaly stejné. Nejdynamičtější růst, kolem 15 procent, zaznamenává firma ve Francii, což platí už třetím rokem; loni tam posílila prodejní tým. Objemově je největším trhem Německo, hned za ním Francie a Rakousko. „Vyvážíme do 65 zemí světa šesti kontinentů,“ uvedl Blažíček.

Přibyly zejména země z oblasti Blízkého východu, kde firma loni a letos výrazně posílila. Jde o Saúdskou Arábii, ale vyváží také do Kataru, Ománu, Spojených arabských emirátů a Libanonu. „Daří se nám i v Africe, ve třech státech se s projektanty podílíme na stavbě nemocnic,“ řekl jednatel. V Africe prodává Lasselsberger své produkty v Senegalu, Angole, Demokratické republice Kongo, Jižní Africe, Nigérii a Maroku. V Saúdské Arábii se podnik podílí na výstavbě univerzity v Džiddě, kam dodá 350 000 metrů čtverečních obkladů, což je pětkrát více, než dodal pro stavbu pražského tunelového komplexu Blanka.

Na Západě je firma úspěšná hlavně s nabídkou interiérových obkladů. „Není to tolik o designu, ale spíše o šíři a komplexnosti nabídky, formátů, barev i speciálních doplňků. To je ta naše nejvyšší přidaná hodnota pro západoevropské trhy. K tomu se pak přidávají některé designové věci v oblasti bytové keramiky,“ uvedl Blažíček.

Export roste výhradně na Západě. Na Východě se loni a letos projevila krize na Ukrajině a oslabení rublu v Rusku. Hodně zajímavým trhem je pro firmu stále Polsko. „Nerosteme tam dramaticky, ale už tam v žádném případě neklesáme a výrazně se zlepšuje struktura prodeje, tedy prodej výrobků s vyšší přidanou hodnotou,“ řekl jednatel.

Stavebnictví v ČR se podle Blažíčka po několika letech oživilo, ale „jen“ o 3,5 procenta; zvýšil se počet zahájených staveb bytů, z čehož ale zatím výrobci keramických obkladů těžili minimálně. „Tuzemský trh pro nás zůstal beze změny, utržili jsme přes jednu miliardu korun, zlepšil se prodej dražších výrobků,“ uvedl Blažíček. V ČR si firma už sedm let drží tržní podíl, který je mezi 42 až 45 procenty. V polovině roku, možná příští rok očekává firma v Česku drobný nárůst.

Lasselsberger chce letos prodat zhruba stejně obkladů jako loni. Tržby by měly být opět kolem 4,2 miliardy Kč.

zpráva ČTK