Průmysl a obchod

Lasselsberger zvyšuje prodej obkladů díky exportu na Západ

Výhradně díky nárůstu vývozu na Západ prodá letos plzeňský Lasselsberger téměř 26 miliónu metrů čtverečních obkladaček a dlaždic středního a vyššího cenového segmentu. Minulý rok uplatnil na trhu kolem 25 miliónů čtverečních metrů. 
 
Výrobce keramických obkladů loni zvýšil meziročně tržby o dvě procenta a letos plánuje nárůst o nejméně tři procenta, opět díky exportu na Západ, řekl ČTK generální ředitel Roman Blažíček. Výši tržeb firma neuvedla.
V Česku prodeje od roku 2009 výrazně klesají. Zatímco tehdy podnik v tuzemsku prodal 43 procent produkce, loni to bylo 32 procent, letos pod 30 a odhad na příští rok je 27 procent. Firma, jež má dlouhodobě podíl kolem 48 procent na trhu keramických obkladů v ČR, očekává letos propad české stavební výroby o pět až sedm procent, stejně jako loni. „Stavebnictví je na zhruba 70 procentech roku 2008,“ dodal. Za letošních sedm měsíců je meziroční pokles dokonce 11 procent.
Export na Západ tvoří dvě třetiny z celkového vývozu do celkem 35 až 40 zemí. „Nejrychleji rostoucím trhem je pro nás nyní Francie, silné je Německo, ale vyvážíme do všech evropských zemí,“ dodal. Na Západě se firmě daří hlavně v objektových obkladech. Ve Francii podnik výrazně uspěl zejména díky tomu, že nabízí alternativu ke španělským a italským výrobcům, kteří jsou nyní podle Blažíčka v problémech s náklady na výrobu. „Nabízíme tam velmi kvalitní produkty za zajímavou cenu. Díky logistice, blízkosti a servisu tam úspěšně bojujeme se silnými tureckými výrobci, Umíme dodat na místo do čtyř dnů od objednávky se skutečnou garancí, což Turci nejsou schopni,“ řekl. Ze zajímavých nových trhů jmenoval ředitel Saúdskou Arábii, SAE, Katar, Lybii a Kanadu.
Trendem posledních let jsou velkoformátové obklady, tedy 45×45 centimetrů, 30×60 a 60×60 a nově také 60×20 cm. Zatímco v roce 2010 prodala firma tři milióny m² těchto obkladů a dlaždic, letos i v příštím roce to bude velmi výrazný nárůst.
Lasselsberger už několik let po sobě investuje asi 120 miliónů Kč ročně. „Snažíme se dělat chytré inovace. Výrobní kapacitu jsme totiž zatím stále schopni navýšit produktivitou práce a efektivitou linek,“ řekl Blažíček. Letos vydala firma například 15 miliónů Kč do zařízení digitálního tisku v Chlumčanech. „Tím se dostáváme na světovou špičku,“ uvedl. Zákazník dnes podle něj nepozná výrobek podniku od italského nebo španělského. „Na světovém trhu musíme konkurovat designem a trvale držet jeho úroveň, aby se to zákazníkům líbilo,“ dodal.
Firma představila novou kolekci bytové a objektové keramiky. „V obkladačkách máme nový formát 60 na 20 cm, což je designově výrazně elegantnější řešení než 60 na 30 cm. Od toho si hodně slibujeme, protože výrobců není mnoho,“ řekl ředitel. Zásadní je také digitální tisk velkoformátových dlaždic na podlahy a designové obklady s vysokou protiskluzovou úpravou do všech objektů.
Lasselsberger už třetím rokem drží 1450 zaměstnanců ve výrobě obkladů – v Rakovníku, Chlumčanech, Horní Bříze, Podbořanech a Borovanech.
zpráva ČTK
foto archiv firmy Lasselsberger