Průmysl a obchod

Laufen buduje ve Znojmě logistické centrum

Výrobce koupelen a sanitární keramiky Laufen CZ chce mít ve svém znojemském závodě hlavní logistické centrum pro své aktivity ve světě. Firma zvýší skladovací kapacity závodu o zhruba pět tisíc metrů čtverečních.
ČTK to řekli zástupci firmy. Podle jejich dřívějších vyjádření investice dosáhne 47 miliónů korun.
Výstavba nové haly skončí do konce srpna. Nyní je místní závod základnou pro obchodní aktivity na exportních trzích nejen ve střední, jižní a východní Evropě, ale i v Jižní Americe, na Blízkém východě, v Africe, Austrálii, na Novém Zélandu a ve státech bývalého Sovětského svazu.
„Pro umístění nového skladu do Znojma hovoří jeho strategická poloha vůči našim klíčovým trhům," uvedl generální ředitel společnosti Laufen CZ Ladislav Dvořák. Firma neuvedla, že by investice vedla ke zvýšení počtu zaměstnanců. Laufen CZ do konce roku počítá ještě s další významnou investicí. Připravuje provoz pro výrobu a kompletaci vodovodních baterií.
Zisk firmy před zdaněním se v roce 2009 v Česku meziročně propadl na 34 miliónů korun z předchozích 174,4 miliónu. Tržby klesly o 21 procent na 1,68 miliardy Kč. Počet zaměstnanců Laufen CZ se snížil o více než 150 lidí na 580. Ve Znojmě jich pracuje podle posledních dostupných informací 167.
Švýcarská společnost Laufen působí v České republice od roku 1991, kdy privatizovala keramické závody v Bechyni a ve Znojmě. Jediným majitelem Laufenu CZ je španělský koncern Roca. Skupina Roca je předním světovým výrobcem sanitární keramiky a vybavení koupelen. Laufen CZ zastupuje na českém trhu značky Jika, Roca a Laufen.
zpráva ČTK