Průmysl a obchod

Letiště Praha vypsalo tendr na projektovou dokumentaci nové dráhy

Pražské letiště vypsalo výběrové řízení na zpracování projektové dokumentace nové vzletové dráhy. Součástí zakázky za 60 miliónů korun je vypracování projektu a autorský dozor při budování samotné dráhy a souvisejících staveb, jako jsou stání letadel pro provádění motorových zkoušek. ČTK to řekla mluvčí letiště Eva Krejčí.

Kromě zpracování projektové dokumentace zajistí vítěz zakázky komunikaci se státní správou k získání územního rozhodnutí a stavebních povolení, uvedla Krejčí. Termín pro podání nabídky je do 11. května.
Zpracování dokumentace je dalším postupným krokem, který následoval poté, co výstavbě ranveje udělilo svolení ministerstvo životního prostředí. To vydalo kladné stanovisko ke stavbě vloni v říjnu, vyhradilo si ale 71 podmínek, mezi kterými je například úplné zastavení provozu na celém letišti od půlnoci do 05:29 či pravidelná kontrola hlukových a emisních hodnot.
Podle původních předpokladů pražského letiště měla být paralelní dráha dokončena už v roce 2010. Termín výstavby odsouvala mimo jiné zdlouhavá jednání s investiční skupinou Penta, která vlastnila pozemky pod plánovanou ranvejí, a následná administrativní příprava stavby. Aktuálně se jako nejbližší možný termín zahájení provozu na nové vzletové dráze jeví rok 2016.
Paralelní ranvej by měla sloužit především pro přistání ze směru od Nebušic, zatímco z nynější ranveje budou letadla většinou pouze startovat, a to směrem na Jeneč. Kapacita dráhového systému by poté měla vzrůst na 72 vzletů a přistání za hodinu z dnešních zhruba 46 v nejvytíženějších časech. Včetně omezení letového provozu počítá letiště po dokončení nové dráhy s maximální kapacitou 820 vzletů a přistání v průběhu jednoho dne.
zpráva ČTK