Průmysl a obchod

Lias Vintířov se chce po loňské ztrátě vrátit do černých čísel

Recese ve stavebnictví zasáhla i výrobce stavebních hmot Lias Vintířov. Společnost se loni poprvé dostala do ztráty, činila 14 miliónů korun. Musela přijmout řadu opatření a podle ředitele firmy Rudolfa Borýska by letos chtěla dosáhnout minimálně vyrovnaného hospodářského výsledku. Předloni byla firma v zisku 10,3 miliónu korun.
 
Podle Borýska se stavební trh dostal do nejhorší situace za posledních 20 let. „Vláda bohužel utlumila jak veřejné zakázky, tak vysála peníze z lidí, a snížily se tak i soukromé investice. Český trh je na tom velmi špatně a řada stavebních firem nepřežije,“ řekl Borýsek.
Lias Vintířov, který vyrábí lehký stavební materiál Liapor a řadu dalších produktů, má ale výhodu v tom, že působí i v řadě dalších evropských zemí. „Zatímco dříve šlo na český trh asi 80 až 90 procent naší produkce, nyní je to asi 50 procent a u některých produktů už vývoz převažuje,“ uvedl Borýsek. Od srpna se stal výkonným ředitelem celé sítě Liapor Group, která působí od zemí Beneluxu přes Německo a Rakousko až po Polsko, Slovensko a Ukrajinu. Ačkoli tyto země postihla recese, propad tam podle Borýska nebyl takový jako v Česku, naopak tamní trhy začínají růst.
„Museli jsme udělat řadu úsporných opatření. Hodně práce jsme věnovali nákupu energií, marketingu. Ale museli jsme sáhnout i na personální úspory, protože mzdové náklady jsou jedním z největších nákladů,“ uvedl Borýsek. Zatímco před několika lety měla vintířovská firma kolem 200 zaměstnanců, k polovině letošního roku byl cílový stav zhruba 150.
„Další věcí bylo překopání marketingových aktivit a definovali jsme rozvojové programy, například dům jedním tahem, zaměřili jsme se na pasivní domy, jsme připraveni na program Zelená úsporám. Máme nyní prodáno 50 domů, takže patříme mezi deset největších distributorů rodinných domů v zemi. Je to o 200 procent více než v loňském roce,“ doplnil Borýsek.
Firma se více zaměřuje i na takzvaný zelený program, v jehož rámci prodává výrobky pro hydroponii, pro zelené střechy, vyrábí ekologický posypový materiál.
Podle účetní uzávěrky měla loni společnost Lias Vintířov výkony 349,5 miliónu korun. Ještě v roce 2008, na počátku ekonomické krize, měla výkony 575 miliónů korun. Podle Borýska se ale už začínají letos projevovat úsporná opatření a druhá polovina roku už by mohla být lepší než loňský rok.
zpráva ČTK