Průmysl a obchod

Liberecká univerzita chystá rekonstrukci dvou budov za 45 mil. korun

Technická univerzita v Liberci připravuje rekonstrukci dvou budov, v nichž sídlí Fakulta textilní a také část Fakulty pedagogické. Škola už vypsala veřejnou soutěž na dodavatele, náklady na rekonstrukci odhadli projektanti na 45 miliónů korun. ČTK o tom informovala mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková. Práce by měly začít ještě v létě a skončit do konce letošního roku.
Budovy B a D, které čeká rekonstrukce, byly postaveny za první republiky a opravy nutně potřebují. Budovy dostanou nová okna, opravy se dočká fasáda i rozvody. Fakulta by měla také získat nové prostory, které vzniknou úpravou podkroví. Rekonstrukci ale bude předcházet náročné stěhování.
Rekonstrukce budov textilní fakulty ale není jedinou stavební akcí v areálu liberecké univerzity. Od loňského podzimu se tam staví také nový komplex laboratoří pro technické obory a výzkum v oblasti nanotechnologií a nanomateriálů. Areál částečně nahradil budovy staré kotelny. Výstavba a vybavení nového výzkumného centra přijdou na 800 miliónů korun a škola ho financuje díky dotaci z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Sedmipodlažní komplex by měl stát už letos v listopadu, pak ještě bude třeba vybavit ho drahými přístroji. Projekt je největší investiční akcí v téměř šedesátileté historii technické univerzity.
zpráva ČTK