Průmysl a obchod

Liberecká univerzita vyhlásila veřejnou soutěž na dodavatele tzv. budovy G

Technická univerzita v Liberci připravuje výstavbu dalšího výzkumného a výukového komplexu zhruba za 460 miliónů korun. Na tzv. budovu G získala škola dotaci z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Univerzita vyhlásila veřejnou soutěž na dodavatele, rozhodujícím kritériem je nabídková cena.
Uchazeči se mohou hlásit až do 1. června. Vyplývá to z informací zveřejněných ve věstníku veřejných zakázek.
Na liberecké univerzitě to není první podobný projekt, v kampusu se staví nové výzkumné centrum pro nanomateriály za 800 miliónů.
Komplex G pro pokročilé technologie má sloužit výzkumu a vývoji a také výuce. Projekt připravila Architektonická kancelář TUL, podepsáni jsou pod ním Jiří Suchomel a Jiří Janďourek. Projektovou dokumentaci dodala jablonecká společnost Atelier 4. Pětipodlažní budova s kapacitou až 1400 lidí je koncipována jako nízkoenergetická a uzavře Studentské náměstí. „Vyřeší nedostatečnou kapacitu učeben, zvýší se úroveň vybavení učeben i laboratoří, a tím se zlepší i podmínky pro inovaci studijních programů, která je nezbytnou podmínkou pro udržení a zlepšení kvality výuky i vědecké práce," řekla ČTK mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.
Univerzita v budově získá důstojnou aulu, která zatím škole chybí. Součástí projektu je i parkovací plocha pro 30 aut včetně šesti stání pro postižené. Do nového komplexu se přesune hlavní část výuky fakult, které jsou zatím roztroušeny na několika místech v různých částech Liberce. Využívat ho budou především fakulta strojní, fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, ekonomická fakulta a fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií. Stavba by měla být zahájena ještě letos, hotova musí být do konce roku 2014.
Nový komplex patří k největším stavebním akcím v historii technické univerzity. Větší investicí je jen centrum pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace za 800 miliónů korun, které má být dokončeno letos. V minulých letech investovala univerzita do modernizace a rozvoje stamilióny korun. V roce 2007 byla dokončena nová budova rektorátu za zhruba 195 miliónů korun, rekonstrukce za 350 miliónů se dočkal komplex kolejí v Harcově, který posloužil k ubytování sportovců při lyžařském šampionátu v roce 2009.
zpráva ČTK