Průmysl a obchod, Zděné konstrukce

Libochovická cihelna Heluzu má nové brusy

Výrazné zvýšení kvality a rychlosti broušení cihelných bloků HELUZ jsou výsledkem modernizace brusného zařízení v cihelně v severočeských Libochovicích. Společnost HELUZ cihlářský průmysl přistoupila k tomuto kroku především kvůli zvýšené poptávce po broušených cihlách.
Nově instalované brusné nástroje byly upraveny speciálně pro libochovickou výrobu. „Zdejší hlína je těžko brousitelná, houževnatá a má tendenci ke štípání. Proto jsme společně s výrobcem brusných nástrojů vyvíjeli geometrii brusných segmentů na brousicích kotoučích a materiálové složení kompozice brousicího kamene libochovické surovině přímo na míru,“ vysvětluje technický ředitel společnosti HELUZ Vladimír Fajtl. Ke stávajícímu zařízení byla přidána další brousicí stolice, čímž se celkově zvýšil počet brusných kotoučů a obrus výrobků se rozdělil na více operací. Nyní jsou v rámci zařízení instalovány tři sady velkých brusných kotoučů a jedna sada menších předbrusných kotoučů. Měnilo se také složení výrobní směsi.
Vývoj konceptu, realizace projektu a montáž zařízení probíhaly již v průběhu loňského roku. Spolu s testovacím provozem trval celý proces kolem 6 měsíců a vyžádal si investici ve výši 9,4 miliónů. Výsledkem je však vyšší rychlost, přesnost a čistota broušení. Celá produkce libochovické cihelny vyráběná od začátku roku 2011 se již brousí na novém zařízení.
tisková zpráva
 
Vstupní dopravníkBrusné zařízení